Siirry sisältöön

Äidin salaisuus

Hanna Huhtakallio jatkaa äitinsä aloittamaa kuukausilahjoitusta UNICEFille: ”Aina sitä toivoo olevansa tavalla tai toisella avuksi.”

Eija Wallenius Näkökulma
Eija Wallenius
Hanna Huhtakallio hymyilee potretissa.
© Hanna Huhtakallion kotialbumi

Hyvinkääläisen Hanna Huhtakallion äidillä oli ollut tapa, josta tytär ei tiennyt mitään.

Kun Huhtakallion äiti menehtyi kymmenen vuotta sitten, paljastui, että äidin tililtä oli joka kuussa mennyt 12 euroa UNICEFille.

– Äiti oli kaiken aikaa auttanut muita lapsia samalla, kun oli huolehtinut minusta ja veljestäni, Huhtakallio kertoo. Se teki vaikutuksen.

Äiti oli ollut töissä vanhainkodin keittiössä. Rahaa ei koskaan ollut liikaa, mutta se ei ollut estänyt vieraanvaraisuutta.

Kaikki lasten kaverit olivat aina tervetulleita kotiin. Äiti oli teroittanut omia polkuja etsiville lapsilleen, että jokaista ihmistä pitää kohdella tasa-arvoisesti. Että jokainen elämä on arvokas.

Tytär peri äidin elämänasenteen

Jälkikäteen Huhtakallio kertoo ymmärtäneensä, miten hieno elämänasenne äidillä oli.

Tytär päätti jatkaa kuukausilahjoitusta UNICEFille, sillä se tuntui hyvältä tavalta kunnioittaa äitiä.

– Oma lapseni oli silloin parivuotias, ja lapset olivat myös siksi lähellä sydäntä, Huhtakallio lisää.

Toisten auttamisesta tuli pian osa elämää.

– Vaikka olin työttömänä reilun vuoden verran, tililtä siirtyi joka kuussa se sama 12 euroa, minkä äitikin lahjoitti.

Nyt oma lapsi on jo 13-vuotias nuori. Huhtakallio on tyytyväinen siitä, että hän uskoo siirtäneensä äidin arvoja edelleen.

Auttaminen tuo Huhtakalliolle itselleen myös paljon hyvää mieltä.

– Aina, kun lukee mitä kaikkea lahjoitusvaroilla on saatu aikaiseksi ympäri maailman, tulee lämmin fiilis, että kiva kun on ollut mukana.

Myötätunto tekee onnellisemmaksi

Helsingin yliopiston professori Anne Birgitta Pessi kertoo, että auttamisen taustalla piilee taito tuntea myötätuntoa toisia kohtaan.

Pessi on väitellyt teologian tohtoriksi vapaaehtoistyön motiiveista. Viime vuosina hän on tutkinut myötätunnon yhteyksiä terveyteen, luovuuteen ja turvallisuuden kokemiseen.

Ihmiset tarvitsevat toisiaan ja myös pääsevät parempiin tuloksiin yhdessä. Lisäksi on selvää, että auttaminen tekee onnellisemmaksi.

Pessi korostaa, että teot ovat ratkaisevan tärkeitä.

– Maailma ei parane, vaikka olisimme kaikki todella empaattisia sydämessämme. Auttamisenhalu tulee todeksi vasta teoissa.

Tekojen ei tarvitse olla suuria. Jo ystävällinen sana osoittaa välittämistä. Eikä kenenkään tarvitse yksin pelastaa maailmaa – mutta se ei tarkoita, etteikö jokaista tarvittaisi.

UNICEFin tukijoukot auttavat lapsia

Hanna Huhtakallio on osa Suomen UNICEFin yli 85 000 kuukausilahjoittajan joukkoa.

– Tuo porukka osaltaan pyörittää pitkäjänteisiä kehitysohjelmia, joiden avulla heikoimmassa asemassa olevien lasten oloja parannetaan pysyvästi, sanoo varainhankinnan asiantuntija Veera Videnius Suomen UNICEFilta.

Videnius korostaa, että kuukausilahjoittajien rooli on lasten auttamisen kannalta keskeinen, sillä toiminta perustuu kokonaan lahjoituksiin.

 

Liity kuukausilahjoittajaksi

 

Artikkelia tuoreistettu tammikuussa 2023.

 

Julkaistu19.12.2019