Siirry sisältöön

UNICEFin tuore tutkimus: Suurin osa Afrikasta pakenevista lapsista ei tähtää Eurooppaan

Turva, ei Eurooppa, on päätavoite suurimmalle osalle Afrikasta Eurooppaan saapuvista lapsista.

Uutinen
Kongosta paenneita lapsia Libyassa. © UNICEF/UN052790/Romenzi

Suurin osa Afrikasta Eurooppaan saapuvista lapsista ei jätä kotimaataan lähteäkseen nimenomaan Eurooppaan, kertoo UNICEFin tuore tutkimus.

Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia Italiaan saapuneista lapsista jätti kotinsa väkivallan, konfliktin tai hyväksikäytön takia. Suurimman osan alkuperäinen ajatus oli jäädä lähialueen maihin. Valtaosan kohdalla päätös ylittää Välimeri Eurooppaan syntyi Libyassa, jossa moni kohtasi väkivaltaa tai muuta hyväksikäyttöä.

- Tämä tutkimus osoittaa ensi kertaa, että lapsia kotoa pois ajavia työntötekijöitä on huomattavasti enemmän kuin vetotekijöitä, jotka houkuttelevat Eurooppaan, sanoo UNICEFin Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja Afshan Khan.

Italiassa haastatelluista lapsista peräti 75 prosenttia kertoi tehneensä päätöksen lähteä matkaan itsenäisesti. Heistä vielä suurempi osa matkustaa yksin. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Italiaan saapuneista 12 239 lapsesta 93 prosenttia oli yksin matkassa. Hengenvaarallinen matka Eurooppaan saattaa kestää lapselle jopa yli kaksi vuotta.

Tutkimuksen tarkoituksena on tarjota päättäjille, yhteistyökumppaneille ja hallituksille tietoa siitä, mitkä tekijät ajavat lapsia kodeistaan. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 850 ikähaarukaltaan 15-17-vuotiasta lasta Italiassa ja Kreikassa, joihin suurin osa Eurooppaan tulevista pakolaisista saapuu ensimmäisenä.

Suurin osa Italiassa haastatelluista lapsista oli kotoisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, mutta osa tuli niinkin kaukaa kuin Bangladeshista.

- Lapsille, jotka tähtäsivät Eurooppaan, suurimmat houkutteet olivat mahdollisuus koulutukseen, heidän oikeuksiensa kunnioittaminen ja elämässä eteneminen. Mutta kun he saapuvat Eurooppaan, todellisuus on valitettavasti erilainen ja heidän odotuksensa rikkoutuvat, kertoo Khan.

Kreikassa, johon saapuneet lapset olivat useimmiten vanhempiensa matkaan lähettämiä tai vanhempiensa kanssa matkustavia, joka kolmas vanhempi tai huoltaja kertoi, että lasten kouluttaminen oli tärkein syy lähteä Eurooppaan. Suurin osa Kreikkaan paenneista lapsista on kotoisin Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Lue miten UNICEF auttaa pakenevia lapsia Euroopassa ja muualla

Auta pakenevia lapsia – lahjoita hätäapuun

Julkaistu27.7.2017