Siirry sisältöön

YK:n siirtolaisasiakirja suosittaa lasten säilöönoton lopettamista

”Suomi voisi ryhtyä toteuttamaan siirtolaisasiakirjaa kieltämällä pikaisesti turvapaikanhakijalasten säilöönoton”, toteaa Suomen UNICEFin kotimaan vaikuttamisen päällikkö Mirella Huttunen.

Uutinen
Pieni lapsi naisten osastolla Al-Nasrin säilöönottokeskuksessa Zawiyassa, Libyassa. © UNICEF/UN077995/Romenzi

Maanantaina Marokossa hyväksytty YK:n siirtolaisasiakirja suosittelee, että lasten säilöönotto pyritään lopettamaan.

Tällä hetkellä yli 100 maata sulkee lapsia säilöön, mukaan lukien Suomi.

Säilöönotto tarkoittaa vapaudenmenetystä, joka ei perustu rikosepäilyyn tai rangaistukseen.

Lasten säilöönoton lopettaminen olisi Suomelle
yksi tapa toimia lapsen oikeuksien edelläkävijänä

Suomessa lainsäädäntö mahdollistaa kaikenikäisten lasten säilöönoton, mikäli he ovat yhdessä huoltajiensa kanssa. Yksinliikkuvien 15-17-vuotiaiden lasten säilöönotto on myös mahdollista.

Vuosittain säilöön on suljettu muutamia kymmeniä lapsia.

– Suomi voisi nyt ryhtyä toteuttamaan siirtolaisasiakirjaa kieltämällä yksiselitteisesti ja mahdollisimman pikaisesti turvapaikanhakijalasten säilöönoton, toteaa Suomen UNICEFin kotimaan vaikuttamisen päällikkö Mirella Huttunen.

Huttunen kannustaa Suomea lapsen oikeuksien edelläkävijäksi.

– Suomella on kaikki mahdollisuudet olla maailman paras maa kaikille lapsille - myös pakolais- ja siirtolaislapsille.

Siirtolaisasiakirja on tärkeä saavutus
pakenevien lasten kannalta

UNICEF pitää YK:n siirtolaisasiakirjaa tärkeänä saavutuksena pakolais- ja siirtolaislapsille.

– Siirtolaisasiakirja on saanut paljon kritiikkiä osakseen, mutta on arvokasta, että se tunnistaa lapsen oikeudet tärkeänä teemana siirtolaisuuden hallinnassa, Mirella Huttunen sanoo.

Siirtolaisasiakirja ei luo valtioille uusia velvoitteita, mutta auttaa niitä huomioimaan paremmin olemassa olevat velvollisuutensa lapsen oikeuksien toteuttajina.

Asiakirjan suositusten noudattaminen auttaa valtioita varmistamaan, että pakenevat lapset ovat suojassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä. Lisäksi se auttaa varmistamaan, että lapset saavat heille kuuluvat koulutus- ja terveyspalvelut.

Noin 150 maata hyväksyi YK:n siirtolaisasiakirjan 10. joulukuuta. Asiakirja määrittelee periaatteet siirtolaisuuden hallintaan, mutta ei sido valtioita oikeudellisesti.

Säilöönotto rikkoo
lapsen oikeuksia

Jo aiemmin lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista valvova YK:n lapsen oikeuksien komitea on todennut, että turvapaikanhakijalasten säilöönotto on vastoin lapsen oikeuksia kaikissa tapauksissa.

Myös UNICEFin keväällä julkaisemassa pohjoismaisessa turvapaikkatutkimuksessa suositeltiin, että Suomi muuttaa nopeasti lasten säilöönottoa koskevaa lainsäädäntöä ja käytäntöä.

Julkaistu12.12.2018