Siirry sisältöön

Puhdas vesi ja sanitaatio

Lapsi pesee käsiään alkeellisen käsienpesulaitteen avulla.

Puhdas ja turvallinen elinympäristö on jokaisen lapsen oikeus. Puhdas vesi, vessat ja hyvät hygieniamahdollisuudet takaavat lapsille terveemmän elämän.

Puhdas vesi kuuluu jokaiselle

Kolme miljardia ihmistä maailmassa elää vailla kunnollista käsienpesumahdollisuutta. Joka päivä yli 700 alle viisivuotiasta kuolee ripulitauteihin, jotka johtuvat puhtaan veden, sanitaation ja kunnollisen hygienian puutteesta. Konfliktialueilla lapset kuolevat 20 kertaa todennäköisemmin ripulitauteihin kuin itse konfliktiin.

UNICEF tukee yli 100 maassa puhtaan veden saatavuuteen, kunnolliseen viemäröintiin ja parempaan hygieniaan liittyviä hankkeita. 

Miten UNICEF auttaa?

1. Vettä ja vessoja kouluihin

Työskentelemme kouluissa ja terveydenhuoltopalveluissa parantaen veden, sanitaation ja käsienpesutilojen saatavuutta. Kouluissa tuemme kuukautishygieniaa rakentamalla turvallisia wc- ja pesutiloja.

2. Vettä katastrofien keskelle

Humanitaarisissa hätäaputilanteissa toimitamme vettä, vedenpuhdistustarvikkeita sekä käymälöitä.

3. Parempi hygienia kaikille

Kouluissa ja yhteisöissä kerromme hyvän hygienian eli esimerkiksi käsienpesun merkityksestä terveydelle, ja opetamme hyviä käytäntöjä.

4. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Kuivilla ja ilmastonmuutoksen vaikutuksille alttiilla alueilla seuraamme pohjaveden määrää. Toimitamme vettä ilmastoystävällisin tavoin, esimerkiksi rakentamalla aurinkovoimalla toimivia vesijärjestelmiä.