Siirry sisältöön

Puhdas vesi ja sanitaatio

Lapset pesevät käsiään alkeellisen käsienpesulaitteen avulla.

Likaisen veden ja huonon hygienian levittämät taudit tappavat enemmän ihmisiä kuin sodat. Teemme töitä, jotta jokainen lapsi saisi puhdasta vettä ja kunnollisen vessan sekä osaisi huolehtia omasta hygieniastaan.

Puhdas vesi kuuluu jokaiselle

Maailmanlaajuisesti 2,2 miljardia ihmistä eivät saa puhdasta juomavettä ja 3 miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta pestä käsiä saippualla. Likainen vesi ja huono hygienia aiheuttavat sairauksia ja aliravitsemusta, jotka johtavat pahimmillaan kuolemaan. Joka päivä yli 700 alle 5-vuotiasta lasta kuolee likaisesta vedestä johtuvan ripulin seurauksiin.

Veden puute haittaa myös koulunkäyntiä: kun lähin kaivo kuivuu, lapsi lähtee koulun sijaan vedenhakuun. Monen tytön koulunkäynti keskeytyy siksi, ettei koulussa ole vessaa tytöille.

Pula puhtaasta vedestä koskee erityisesti maailman köyhimpiä – niin kaupunkien slummeissa kuin syrjäisillä maaseuduilla. Maaseuduilla myös sanitaatiomahdollisuudet ovat heikommat.

Ilmastokriisin lisäämät kuivat kaudet vähentävät puhtaan juomaveden ja peseytymiseen tarvittavan veden saatavuutta. Tulvat puolestaan jättävät jälkeensä seisovia ilmamassoja. Muun muassa kolera ja ripuli leviävät helposti, kun perheet käyttävät tällaista vettä juomiseen ja peseytymiseen. Seisova vesi on myös mieluinen lisääntymispaikka malariaa kantaville hyttysille.

Miten UNICEF auttaa?

1. Parannamme vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä

Autamme valtioita toteuttamaan vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä, jotka tavoittavat myös haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset ja heidän perheensä. Tuemme paikallisyhteisöjä rakentamaan ja ylläpitämään vesipisteitä ja käymälöitä mm. kyliin, kouluihin ja terveyskeskuksiin. Huolehdimme siitä, että ratkaisut ovat kestäviä myös ympäristön kannalta. Tiedotamme ja kampanjoimme myös puhtaan veden ja hyvän hygienian merkityksestä.

2. Järjestämme puhdasta vettä ja hygieniakasvatusta kouluihin

Teemme töitä, jotta kouluissa olisi puhdasta vettä, vessat ja käsienpesutilat. Opetamme myös lapsia huolehtimaan omasta hygieniastaan ja ympäristöstä.

3. Vastaamme vesihuollosta katastrofien keskellä

Vastaamme vesihuollon järjestämisestä noin 300 katastrofissa vuosittain. Jaamme vettä, korjaamme vesipisteitä, toimitamme vedenpuhdistustarvikkeita ja hygieniatarvikkeita sekä rakennamme vessoja.