Siirry sisältöön

Lasten rokotukset

Lasta rokotetaan.

Rokotteet pelastavat miljoonien lasten hengen joka vuosi. Toimitamme rokotteita lähes puolelle maailman lapsista ja autamme rakentamaan rokotusjärjestelmiä, jotka tavoittavat jokaisen lapsen.

Rokotukset pelastavat henkiä

Rokotukset ovat yksi ihmiskunnan parhaita keksintöjä. Rokotusten avulla pelastetaan miljoonien ihmisten henki vuosittain. Vuosina 2019–2021 yhteensä 67 miljoonaa lasta jäi ilman perusrokotuksia, ja näistä lapsista 25 miljoonaa on vailla ainuttakaan perusrokotetta. 

Perusrokotukset ovat vuosikymmenten aikana vähentäneet lapsikuolleisuutta tuntuvasti. Alle 5-vuotiaiden lasten kannalta vaarallisimpia tarttuvia tauteja ovat maailmanlaajuisesti malaria, keuhkokuume, ripuli, HIV ja tuberkuloosi.

Joka vuosi puolitoista miljoonaa lasta menehtyy sellaisiin tauteihin, jotka olisi estettävissä rokotuksin. Luku on lähes 30 % kaikista alle viisivuotiaiden lasten kuolemista. 

UNICEF tukee rokotusohjelmia yli 100 maassa

1. Toimitamme rokotteet lapsille

Olemme maailman suurin rokotteiden ostaja ja toimitamme rokotteet 45 prosentille maailman alle 5-vuotiaista lapsista. Meillä on vahva osaaminen ja laajat verkostot rokotteiden kuljettamisesta jopa maailman syrjäisimmille seuduille.

2. Rakennamme rokotusjärjestelmiä

Kehitämme yhdessä maiden terveydenhuoltojärjestelmiä, esimerkiksi niin, että tiedot rokotuksista kirjataan ylös ja mahdolliset puuttuvat rokotukset huomataan muiden terveydenhuoltokäyntien yhteydessä.

3. Tuemme logistiikka- ja kylmäketjuja

Suurin tarve rokotuksille on syrjäisillä ja vaikeasti tavoitettavilla alueilla.

4. Kehitämme uusia ratkaisuja

Esimerkiksi malariarokotetta on pilotoitu UNICEFin toimesta muutamissa maissa.