Siirry sisältöön

Tavoite 16: Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

Lapsi pitää aikuista kädestä.

Miten rauhan ja oikeudenmukaisuuden puute vaikuttaa maailman lasten elämään?

Lapsiin kohdistuva väkivalta, hyväksikäyttö ja kaltoin kohtelu uhkaavat miljoonien lasten elämää ja tulevaisuutta. Väkivallan ja hyväksikäytön kokeminen tai sen todistaminen vaikuttavat negatiivisesti lapsen terveyteen ja hyvinvointiin vielä pitkään tapahtuneen jälkeen. Fyysisten vaurioiden lisäksi seurauksena voi olla sukupuolitauteja, masennusta, itsemurha-alttiutta, aggressiivista tai rikollista käytöstä, huumausaineiden väärinkäyttöä tai suunnittelemattomia raskauksia.  

Erityisen haavoittuvia ovat konfliktien keskellä elävät lapset. Konfliktien vuoksi lapset joutuvat jättämään kotinsa ja monet joutuvat eroon perheistään ja altistuvat hyväksikäytölle, riistolle ja väkivallalle. 

Väkivallan ja hyväksikäytön lisäksi heikot yhteiskunnalliset insituutiot ja syrjivät käytännöt rajoittavat lasten elämää ja turvallisuutta. Valtioiden on tärkeää kyetä tarjoamaan etenkin haavoittuvassa asemassa oleville lapsille suojaa ja tasavertaisia mahdollisuuksia. Edelleen joka neljäs lapsi on rekisteröimättä, mikä tarkoittaa, että heillä ei ole virallista henkilöllisyyttä ja siten lain tarjoamaa suojaa ja mahdollisuuksia, kuten pääsyä palveluiden pariin. Virallinen henkilöllisyys tarvitaan esimerkiksi omien oikeuksien ajamiseen tai passia varten.

 

Mitä tavoite sisältää?

ikoni, jossa numero 16 ja teksti rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto