UNICEF: Lasten ja nuorten lihavuus on ylittänyt alipainon ensimmäistä kertaa maailmanlaajuisesti
UNICEFin uuden raportin mukaan joka kymmenes lapsi maailmassa kärsii lihavuudesta. Moni lapsi altistuu ultraprosessoitujen elintarvikkeiden markkinoinnille.

Lihavuus on ohittanut alipainon yleisimpänä ravitsemusongelmana kouluikäisten lasten ja nuorten keskuudessa, selviää UNICEFin uudesta raportista. Maailmanlaajuisesti 188 miljoonaa lasta ja nuorta, noin kymmenesosa ikäluokasta, kärsii lihavuudesta.
Feeding Profit: How Food Environments are Failing Children -raportti koostuu 190 maasta kerätystä datasta. Lihavuus on alipainoa suurempi ongelma kaikilla alueilla Saharan eteläpuolista Afrikkaa ja Etelä-Aasiaa lukuun ottamatta. Raportti osoittaa, että alipaino 5–9-vuotiaiden lasten ja nuorten keskuudessa on laskenut maailmanlaajuisesti 13 prosentista 9,2 prosenttiin sitten vuoden 2000. Samalla aikavälillä lihavuus on noussut kolmesta prosentista 9,4 prosenttiin.
Lihavuus merkittävä ongelma etenkin korkean tulotason maissa
Lihavuutta esiintyy eniten Tyynenmeren saarivaltioissa, kuten Niuessa, jossa 38 prosenttia 5–19-vuotiaista on lihavia ja Naurussa, jossa luku on 33 prosenttia. Tilanne alueella johtuu suurelta osin siirtymisestä perinteisestä ruokavaliosta halpoihin, energiatiheisiin tuontielintarvikkeisiin.
Samaan aikaan myös monissa korkean tulotason maissa lihavuus on merkittävä ongelma. Esimerkiksi Chilessä 27 prosenttia 5–19-vuotiaista on lihavia, Yhdysvalloissa 21 prosenttia ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 21 prosenttia.
Ultraprosessoitu ruoka korvaa yhä enemmän hedelmiä, vihanneksia ja proteiineja aikana, jolloin ravinnolla on ratkaiseva rooli lasten kasvussa, kognitiivisessa kehityksessä ja mielenterveydessä.
Catherine Russell, UNICEFin pääjohtaja
Myös Suomessa lasten ylipaino on 2020-luvulla lisääntynyt jonkin verran. 26 % suomalaisista 2–16-vuotiaista pojista on ylipainoisia, lihavia tai vaikeasti lihavia. Tytöillä vastaava osuus on 17 % (THL 2023). Suomessa ylipaino, lihavuus ja vaikea lihavuus on yleisempää kouluikäisillä kuin alle kouluikäisillä lapsilla.
– Lihavuus on kasvava huolenaihe, jolla on vaikutuksia lasten terveyteen ja kehitykseen. Ultraprosessoitu ruoka korvaa yhä enemmän hedelmiä, vihanneksia ja proteiineja aikana, jolloin ravinnolla on ratkaiseva rooli lasten kasvussa, kognitiivisessa kehityksessä ja mielenterveydessä, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell.
Vaikka aliravitsemus on edelleen merkittävä huolenaihe alle 5-vuotiaiden lasten keskuudessa useimmissa matalan ja keskitulotason maissa, ylipaino ja lihavuus lisääntyy kouluikäisten lasten ja nuorten keskuudessa. Viimeisimpien saatavilla olevien tietojen mukaan maailmanlaajuisesti 391 miljoonaa lasta ja nuorta – joka viides 5–19-vuotiaista – on ylipainoinen, ja suuri osa heistä luokitellaan nyt lihaviksi.
Lapset altistuvat jatkuvasti epäterveelliselle ruoalle
Raportti varoittaa, että ultraprosessoidut ja pikaruoat, jotka sisältävät runsaasti sokeria, puhdistettua tärkkelystä, suolaa, epäterveellisiä rasvoja ja lisäaineita, vaikuttavat haitallisesti lasten ruokavalioon. Epäterveellistä ruokaa on tarjolla enenevissä määrin niin kaupoissa kuin kouluissa ja samaan aikaan digitaalinen markkinointi antaa elintarvike- ja juomateollisuudelle tehokkaan pääsyn nuoreen yleisöön.
Jokaisen lapsen saatavilla on oltava ravitsevaa ja kohtuuhintaista ruokaa, joka tukee heidän kasvuaan ja kehitystään.
Catherine Russell, UNICEFin pääjohtaja
Ilman merkittäviä toimenpiteitä tilanne johtaa mittaviin maailmanlaajuisiin terveys- ja talousvaikutuksiin. Vuoteen 2035 mennessä ylipainon ja liikalihavuuden maailmanlaajuisten taloudellisten vaikutusten odotetaan ylittävän 4 biljoonaa dollaria vuodessa.
– Jokaisen lapsen saatavilla on oltava ravitsevaa ja kohtuuhintaista ruokaa, joka tukee heidän kasvuaan ja kehitystään. Tarvitsemme kiireellisesti toimia, jotka tukevat vanhempia ja huoltajia hankkimaan ravitsevaa ja terveellistä ruokaa lapsilleen, Russell sanoo.
Ruokaympäristöjen muuttamiseksi ja lasten ravitsevan ruokavalion varmistamiseksi UNICEF kehottaa hallituksia, kansalaisyhteiskuntaa ja kumppaneita kiireellisesti muun muassa:
- Toteuttamaan laajoja pakottavia toimenpiteitä, kuten elintarvikkeiden kattavan merkitsemisen ja markkinointirajoituksia sekä ottamaan käyttöön ruoan verotuksia ja tukia.
- Kieltämään ultraprosessoitujen ja roskaruokien tarjoamisen, myynnin, markkinoinnin ja sponsoroinnin kouluissa.
- Kehittämään sosiaaliturvaohjelmia köyhyyden torjumiseksi ja parantamaan haavoittuvassa asemassa olevien perheiden mahdollisuuksia ostaa ravitsevaa ruokaa.
Lasten lihavuus ja ylipaino
Lapsi määritellään ylipainoiseksi, kun hän on huomattavasti painavampi kuin mikä on terveellistä hänen ikäänsä, sukupuoleensa ja pituuteensa nähden. Lihavuus on vakava ylipainon muoto ja lisää riskiä sairastua insuliiniresistenssiin ja korkeaan verenpaineeseen sekä muihin hengenvaarallisiin sairauksiin myöhemmin elämässä, kuten kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja joihinkin syöpiin.