Siirry sisältöön

Suomalainen yksityissektori ratkoo oppimiskriisiä UNICEFin kanssa

Joukko suomalaisia yrityksiä, säätiöitä ja yksityishenkilöitä lähtee hakemaan ratkaisuja globaaliin oppimiskriisiin osana UNICEFin yhteispohjoismaista ryhmää.

Uutinen
Tyttö istuu pulpetin ääressä koululuokassa.
© UNICEF/UN0838356/Andrianantenaina

Lasten oppiminen on maailmanlaajuisessa kriisissä. Tänä päivänä yhä useampi lapsi maailmassa pääsee kouluun, mutta siitä huolimatta iso osa ei opi tarvittavia perustaitoja. Jopa 70 prosenttia 10-vuotiaista lapsista keski- ja matalan tulotason maissa ei ymmärrä yksinkertaista kirjoitettua tekstiä. Tilanne on erityisen haastava Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. 

Every Child Learning on UNICEFin tutkimuskeskus Innocentin edelläkävijähanke, jonka tavoitteena on löytää uusia, skaalattavissa olevia ratkaisuja oppimiskriisiin ja parantaa lasten oppimista tehokkaasti ja vaikuttavasti. Hanke keskittyy tutkimaan ja testaamaan kaikkein toimivimpia ratkaisuja ja kasvattamaan niiden avulla alueen koulutusohjelmien tehokkuutta.  

Hanketta tukee Suomen UNICEFin aloitteesta syntynyt yhteispohjoismainen ryhmä yrityksiä, säätiöitä ja yksityishenkilöitä, jotka haluavat olla mukana ratkaisemassa koulutuksen globaaleja haasteita. Suomesta mukaan hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen ovat lähteneet Eva Ahlströmin säätiö, Moomin Characters, Paree Group, Kusinkapital sekä yksityishenkilöitä. Lisäksi hankkeessa on mukana kumppaneita Islannista ja Ruotsista.

– Perinteisesti suomalainen yksityissektori on osannut arvostaa ja tukea koulutustyötä myös maailmalla. Every Child Learning -hankkeen myötä tämä hyvä perinne jatkuu, mutta myös laajenee koskettamaan tutkimustyötä. Olemme iloisia siitä, että kumppanimme ovat nähneet sen arvon, jonka tutkimustyö voi luoda merkittävien koulutushaasteiden ratkomisessa, sanoo Suomen UNICEFin yritysyhteistyön johtaja Johanna Talvela.

Pohjoismaisten siemenrahoittajien tuella edistetään nyt Every Child Learning -hankkeen ensimmäistä vaihetta. Siemenrahoituksen varmistuttua tullaan hakemaan mukaan uusia kumppaneita hankkeen seuraavan vaiheen mahdollistamiseksi.

Oppimiskriisin vaikutukset ulottuvat kauas

Globaalilla oppimisen kriisillä on merkittäviä ja pitkäaikaisia negatiivisia seurauksia yksittäisten lasten lisäksi kokonaisten yhteiskuntien tulevaisuuteen. Oppimiseen panostamalla voidaankin merkittävästi vähentää alueellista köyhyyttä ja epätasa-arvoa sekä lisätä talouskasvua. Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan rakenteellisia muutoksia, joita Every Child Learning -hanke lähtee kartoittamaan.

– Vuoteen 2050 mennessä 40 prosenttia maailman lapsista asuu Afrikan mantereella. Oppimisen kriisi tulee siis koskettamaan entistä suurempaa määrää lapsia ja sen globaalit vaikutukset tulevat kasvamaan, jos emme toimi nyt, Talvela sanoo.

UNICEF on maailman vaikutusvaltaisin lapsijärjestö ja se tukee lasten koulutusta 150 maassa. UNICEF huolehtii lasten koulunkäynnistä kriisien keskellä, muuttaa koulunkäynnin estäviä asenteita, edistää laadukasta opetusta sekä puolustaa vammaisten lasten ja vähemmistöjen oikeutta oppimiseen. Työssä keskitytään niin ruohonjuuritason muutoksiin kuin kokonaisten koulutusjärjestelmien kehittämiseen yhdessä valtioiden ja viranomaisten kanssa.  

Tutustu hankkeeseen

Julkaistu 21.5.2025