Siirry sisältöön

Uusi malariarokote pelastaa kymmenien tuhansien lapsien hengen Afrikassa

Malaria on yksi tappavimmista taudeista Afrikassa, siihen kuolee puoli miljoonaa lasta vuosittain. Rokotukset tulevat muuttamaan tilanteen.

Uutinen
äitinsä sylissä oleva lapsi saa rokotuksen sairaanhoitajalta
Puolivuotias Kieran sai malariarokotuksen marraskuussa 2023 Kisumun sairaalassa Keniassa.
© UNICEF/UNI479343/Sigu

Suurin osa maailman malariatartunnoista ja -kuolemista tapahtuu Afrikan mantereella. Tilanne on vakava, lähes joka minuutti alle viisivuotias lapsi kuolee malarian seurauksena. Hyvä uutinen on se, että malariarokotus ja sen laaja saatavuus tulee muuttamaan tilanteen suojaamalla lapsia hengenvaaralliselta malarialta. UNICEF yhdessä muiden toimijoiden kanssa tukee rokotteiden toimittamista kaikkein haavoittuvammassa asemassa oleville lapsille.

Tehokkaaksi todettu malariarokote tulee tänä vuonna yhä useamman lapsen suojaksi sairastumista vastaan. Kamerun on Afrikan maista ensimmäinen, joka on ottanut malariarokotukset mukaan kansalliseen rokotusohjelmaansa. Kameruniin saapui yli 330 000 annosta malariarokotetta marraskuussa. Seuraavat 1,7 miljoonaa rokoteannosta ovat valmiina toimitettavaksi rokoteohjelmiaan viimeisteleviin Burkina Fasoon, Liberiaan, Nigeriin ja Sierra Leoneen. Rokotteen laaja käyttö tulee pelastamaan kymmenien tuhansien lapsien hengen vuosittain.

Puolivuotias Judith sai malariarokotteen Kamerunissa tammikuussa 2024. © UNICEF/UNI506538/Beguel.

Hélène Akono toi puolivuotiaan lapsensa rokotettavaksi ensimmäisten joukossa.

– Jotkut vanhemmat ovat vastahakoisia, mutta tiedän, että rokotukset ovat hyväksi lapsille, hän sanoo.

Kamerunissa uutta malariarokotetta annetaan parhaillaan alueilla, joilla tautia esiintyy eniten. 100 000 lasta saa kukin kolme annosta rokotuskampanjan ensimmäisen vaiheen aikana. Tavoitteena on rokottaa 250 000 lasta vuoden 2024 aikana.

UNICEF on tukenut rokotteiden tuontia ja jakelua sekä kouluttanut viranomaisia ja terveydenhuoltoalaa rokoteohjelman menestyksen takaamiseksi. Malariarokotteen pilottivaiheesta on saatu hyviä tuloksia - rokotettujen lasten kuolleisuus on pienentynyt ja sairastumistapaukset ja sairaalahoidon tarve on vähentynyt. Rokote ei ole ainoa ratkaisu malarian ehkäisyyn, vaan esimerkiksi malariaa levittäviltä hyttysiltä suojautuminen on yhä tärkeä keino ehkäistä sairastumisia.

Julkaistu5.3.2024