Siirry sisältöön

UNICEFin selvitys: Äärimmäisen kuumien päivien määrä lisääntyy maailmassa hälyttävää vauhtia

Kahdeksassa Afrikan maassa lapset kärsivät äärimmäisen kuumista päivistä yli puolet vuodesta. Äärilämpötilat vaarantavat erityisesti pienten lasten ja sikiöiden terveyden.

Uutinen
Aikuinen kantaa hanasta vettä vesisäiliöön. Pieni lapsi seisoo vieressä.
Aline ottaa tyttärensä kanssa vettä hanasta, jonka UNICEF on asentanut Bushagaran maansisäisten pakolaisten leirille Kongon demokraattisessa tasavallassa.
© UNICEF/UNI431462/Benekire

UNICEFin uusi selvitys osoittaa äärimmäisen kuumuuden lisääntyvän maapallolla hälyttävää vauhtia. Joka viides maailman lapsi, 466 miljoona lasta, asuu maissa, joissa äärimmäisen kuumien päivien määrä on vähintään kaksinkertaistunut 1960-luvulta. Tällaisina päivinä lämpötila ylittää +35 Celsius-astetta.

Kahdeksassa maassa äärimmäisen kuumia päiviä on yli puolet vuodesta. Nämä maat ovat Mali, Niger, Senegal, Etelä-Sudan ja Sudan.

Suomessa äärimmäisen kuumia päiviä ei esiinny eikä niiden määrä ole lisääntynyt.

Äärimmäinen kuumuus vaarantaa erityisesti pienten lasten ja sikiöiden terveyden. Kuumuuden on todettu lisäävän esimerkiksi ennenaikaisia synnytyksiä, kohtukuolemia ja alhaista syntymäpainoa. Lämpöstressi voi laukaista sikiöllä sydämen rytmihäiriön ja synnynnäisten vikojen kehittymisen. 

 Pahimmat vaikutukset keskittyvät köyhimpiin maihin, joissa peruspalvelut, kuten terveydenhuolto, ovat heikolla tolalla.

Äärimmäiset lämpötilat lisäävät myös lasten aliravitsemusta ja tartuntatautien, kuten malarian ja dengue-kuumeen esiintymistä. Tutkimuksissa on arvioitu äärilämpötilojen heikentävän myös lasten mielenterveyttä. 

– Tärkeää olisi, että valtiot, EU ja yritysmaailma puuttuisivat äärilämpötilojen juurisyyhyn eli leikkaisivat kasvihuonekaasupäästöjään 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti, toteaa Suomen UNICEFin ilmastoasiantuntija Minna Suihkonen.  

Lisätietoa ja materiaaleja 

Minna Suihkonen, erityisasiantuntija, ilmastonmuutos ja lapsen oikeudet 
040 5511 055, [email protected] 

Kuvia ja multimediasisältöjä median käyttöön. 

Lue lisää ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lasten terveyteen UNICEFin tuoreesta raportista: A Threat to Progress.  

 

Lämpötilatiedot on laskettu ERA5-uudelleenanalyysillä (Muñoz, 2019; käytetty 10. heinäkuuta 2024), Google Earth Engine -alustan avulla.  

 Lapsiväestötiedot: pohjana käytettiin Global Human Settlement Population -dataa (GHS-POP - R2023A; Schiavina, 2023; käytetty 10. heinäkuuta 2024, https://human-settlement.emergency.copernicus.eu/download.php?ds=pop). Tätä dataa käyttäen arvioitiin lapsiväestön prosenttiosuus World Population Prospects -datan avulla (YK, 2024; käytetty 10. heinäkuuta 2024).

 

Lue lapsista ja ilmastosta 

Julkaistu14.8.2024