Siirry sisältöön

UNICEFin Jano-keräys muistuttaa puhtaan veden merkityksestä kriisialueilla

UNICEFin siniliiviset lipaskerääjät ilmestyvät katukuvaan vapun alla 28. –30.4.2024. Tavoitteena on kerätä varoja lasten hätäapuun ja kertoa puhtaan veden merkityksestä kriisialueilla.

Uutinen
kaksi naista keräyslippaiden kanssa

UNICEFin lipaskerääjät levittäytyvät viikonvaihteessa yli 30 paikkakunnalle eri puolilla Suomea. Kohtaaminen UNICEFin lipaskerääjän kanssa tarjoaa mahdollisuuden keskustella maailman lasten tilanteesta ja veden tarpeesta kriisialueilla.

Maailmassa kuolee päivittäin yli 700 lasta likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin. Vaarassa ovat etenkin kriisialueiden lapset. Pienikin lahjoitus lippaaseen on tärkeä tuki lapsille kriisien keskellä.

UNICEF toimittaa puhdasta vettä Gazaan

Kriittinen esimerkki paikasta, jossa puhtaan veden tarve on äärimmäisen suuri, on Gaza. Gazassa lähes koko väestö on joutunut jättämään kotinsa, ja 1,7 miljoonaa ihmistä elää nyt ahtaasti tilapäisessä majoituksessa, kuten teltoissa. Täyteen ahdetuilta alueilta puuttuu kunnollinen viemäröinti ja riittävä puhdas vesi.

– On laskettu, että yhtä wc:tä käyttää keskimäärin 340 ihmistä ja yhtä suihkua 1290 ihmistä. Huono hygienia johtaa tautien leviämiseen, joka pahentaa entisestään ihmisten jo valmiiksi vaikeaa tilannetta, sanoo Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Maija Liakka.

UNICEF on toimittanut Gazaan puhdasta vettä, telttoja ja peittoja, lisäravintoa vauvoille sekä hygieniatarvikkeita.

Puhdas vesi pelastaa lapset taudeilta

Puhtaan veden ja sanitaation järjestäminen on yksi YK:n lastenjärjestö UNICEFin päätehtävistä kriisialueilla. Vuonna 2022 yli 30 miljoonaa ihmistä sai UNICEFin tuella puhdasta vettä.

Tärkeä osa työtä on varautuminen äkillisiin katastrofeihin. Esimerkiksi maanjäristyksen iskettyä Syyriaan keväällä 2023 UNICEF aloitti avustustyön välittömästi. Maanjäristys tuhosi rakennuksia ja vesijärjestelmiä, avustustyön alkuvaiheessa puhdasta vettä kuljetettiin sitä tarvitseville lapsille rekoilla.

– UNICEFin vakiintunut toiminta yli 190 maassa ja hyvät yhteistyöverkostot takaavat sen, että lasten hätään pystytään vastaamaan nopeasti ja tehokkaasti, Liakka sanoo.

Puhdas ja turvallinen elinympäristö on jokaisen lapsen oikeus. Puhdas vesi, vessat ja hyvät hygieniamahdollisuudet takaavat lapsille terveemmän elämän.

Jano-keräys järjestetään UNICEFin vapaaehtoisten lipaskeräyksenä jo 27. kertaa. Mukana on yli 30 paikkakuntaa. Kampanjaan voi osallistua lahjoittamalla keräyslippaaseen tai MobilePayllä numeroon 59372.

Julkaistu26.4.2024