Siirry sisältöön

UNICEF vaatii yhdessä muiden YK-järjestöjen kanssa: Emme saa hylätä Gazan siviilejä

Uutinen

Syytökset useiden UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta 7. lokakuuta Israeliin kohdistuneisiin iskuihin ovat järkyttäviä. YK:n pääsihteeri on todennut, että kaikki terroriteoissa mukana olevat YK:n työntekijät tulevat joutumaan vastuuseen.

Epäilyt eivät saa kuitenkaan estää UNRWA:n koko toimintaa ja elintärkeää avustustyötä, jolle on tällä hetkellä suuri tarve.

Lokakuun 7. päivän tapahtumien jälkeen Gazassa sadat tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi ja elävät nälänhädän partaalla. UNRWA on Gazan suurimpana humanitaarisena järjestönä tarjonnut elintärkeää apua, kuten suojaa ja ravintoa ihmisille tilanteessa, jossa myös järjestön henkilökunta on joutunut pakenemaan kodeistaan ja useat työntekijät kuolleet.

Useiden jäsenvaltioiden päätöksellä keskeyttää UNRWA:n rahoitus on katastrofaaliset seuraukset. Millään muulla toimijalla ei ole kapasiteettia toimittaa tarvittavan laajaa apua Gazan 2,2 miljoonalle siviilille.
Rahoituspäätöksiä tulee harkita uudelleen.

UNRWA on ilmoittanut järjestölle tehtävästä täydellisestä, riippumattomasta tarkastuksesta, ja YK:n sisäisen valvonnan toimisto on aktivoitu selvitystyöhön. Varojen peruuttaminen UNRWA:lta on vaarallista ja johtaa Gazan humanitaarisen järjestelmän romahtamiseen. Emme saa hylätä Gazan lapsia.

Julkaistu31.1.2024