Siirry sisältöön

Tilanne Gazassa on katastrofaalinen: lapsia kuolee nälkään

Tilanne Gazassa lähenee nälänhätää. Sen estämiseksi tarvitaan välitön humanitaarinen tulitauko ja avustuskuljetusten esteetön pääsy alueelle.

Uutinen
Kaksi gazalaista lasta kadulla edessään kulhossa ruokaa.
© UNICEF/UNI521740/El Baba

Ravinnon puute Gazassa on hälyttävällä tasolla. Avustuskuljetuksia ei saada vietyä perille riittävästi. Ruokaa ei ole tarpeeksi ja käytännössä kaikki kotitaloudet joutuvat jättämään aterioita väliin.  

Uusin ruokaturvaa ja ravitsemusta arvioiva raportti varoittaa, että tilanteen jatkuessa samanlaisena nälänhätä alueella on väistämätön. Nälänhätä tarkoittaa äärimmäistä pulaa ruuasta ja vedestä sekä sitä, että ihmiset menehtyvät ravinnon puutteeseen. Gazan pohjoisosissa on raportoitu jo kymmenien lasten kuolleen ravinnon puutteeseen.  

Humanitaarista apua tarvitaan lisää

Gazan alle kaksivuotiaista lapsista kolmannes on vakavasti aliravittuja, määrä on kaksinkertaistunut kuukauden aikana. Erityisesti Gazan pohjoisosiin tarvitaan kipeästi lisää ruokaa ja aliravitsemuksen hoitoon tarvittavia ravintolisiä. Tarvittava määrä apua ei pääse tällä hetkellä perille. Maaliskuun aikana neljännes avustuskuljetuksista pohjoiseen estettiin. 

Avustusrekat seisovat rajalla, eikä niitä päästetä sisään. Nälänhätää lähellä olevassa Pohjois-Gazassa apua on vain 10 minuutin päässä, mutta rajanylityspaikat pysyvät suljettuna.

Gazassa vieraillut UNICEFin edustaja James Elder

Nälänhädän julistaminen tehdään paikallisten viranomaisten ja kansainvälisten avustusjärjestöjen yhteisessä harkinnassa silloin, kun tietyt kuolleisuuteen ja ravitsemukseen liittyvät kriteerit alueella täyttyvät. 

Ravinnon lisäksi pulaa on vedestä

Gazan tilanne on katastrofaalinen kaikilla mittareilla. Siviilejä kuolee ja haavoittuu sotatoimissa, lähes koko väestö on joutunut jättämään kotinsa ja rakennuskanta, kuten sairaalat, koulut ja kodit ovat tuhoutuneet ennennäkemättömällä tavalla.  

– Kansainvälisten humanitaaristen standardien mukaan ihmiset tarvitsevat 15 litraa vettä päivässä, ja alin mahdollinen minimi selviämiseen on kolme litraa. Tämänhetkisen tiedon mukaan kotitaloudet saavat keskimäärin alle litran puhdasta vettä vuorokaudessa, sanoo Elder. 

Suurin osa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja elää nyt ahtaissa ja alkeellisissa oloissa, esimerkiksi teltoissa. Tilanne on johtanut siihen, että keskimäärin 340 ihmistä käyttää yhtä vessaa ja yhtä suihkua käyttää 1290 ihmistä.

Hygieniasta on mahdotonta huolehtia riittävästi ja etenkin lapsille hengenvaaralliset taudit leviävät helposti, vaikeuttaen jo valmiiksi katastrofaalista tilannetta. Aliravitut lapset ovat erityisessä vaarassa kuolla ripuliin ja muihin likaisen veden mukana leviäviin tauteihin.   

Alueelle tarvitaan välitön ja pitkäkestoisen humanitaarinen tulitauko, jotta apua saadaan perille. Lapset ja perheet tarvitsevat välittömästi äidinmaidonkorviketta, ravintolisiä sekä puhdasta vettä, lääkkeitä ja terveydenhoitotarvikkeita perustarpeiden ja henkiinjäämisen turvaamiseksi.  

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu28.3.2024