Siirry sisältöön

Rokotukset ovat pelastaneet 154 miljoonan ihmisen hengen viimeisen 50 vuoden aikana – suurin osa lapsia

Rokotusten vaikutus lapsikuolleisuuden vähentämisessä on merkittävä.

Uutinen
lapsi saa rokotteen suuhun
© UNICEF/U.S. CDC/Érico Hiller

Maailmanlaajuinen rokotetyö on pelastanut 154 miljoonan ihmisen hengen viimeisen 50 vuoden aikana, selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n uudesta tutkimuksesta. Luku vastaa kuutta henkeä minuutissa joka vuosi.

Eniten rokotuksista ovat hyötyneet lapset. Rokotusten arvioidaan säästäneen 146 miljoonan alle viisivuotiaan hengen. Tutkimus on julkaistu lääketieteen lehdessä The Lancetissa.

Tutkituista rokotuksista tuhkarokkorokotteella on suurin vaikutus lapsikuolleisuuden vähentämisessä. Tuhkarokkorokote vastaa 60% rokotuksilla pelastetuista hengistä. Tuhkarokkorokotus säilyy todennäköisesti yhtenä tärkeimmistä tavoista vähentää kuolleisuutta myös tulevaisuudessa.

Tutkimuksessa tarkastellaan laajennetussa rokotusohjelmassaan (Expanded Programme on Immunisation) käytettyjen 14 rokotteen (esimerkiksi kurkkumätä, tuhkarokko, polio, tuberkuloosi ja keltakuume) vaikutuksia. Rokotukset ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että lapsikuolleisuus on vähentynyt 40 prosentilla maailmanlaajuisesti ja yli 50 prosentilla Afrikassa.

Rokotteet ovat historian tehokkaimpia keksintöjä, niiden ansiosta aiemmin pelätyt taudit ovat ehkäistävissä. Rokotteiden ansiosta isorokko on saatu hävitettyä ja polio on lähes hävitetty.

WHO:N PÄÄJOHTAJA TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS

Rokotteiden rooli erityisesti lapsikuolleisuuden vähentämisessä on merkittävä. Se osoittaa, miten tärkeää on jatkaa työtä rokotekattavuuden eteen kaikkialla maailmassa. Rokotuskattavuuden lisäämiseksi UNICEF hankkii vuosittain yli 2 miljardia rokoteannosta valtioiden ja yhteistyökumppaneidensa puolesta, nämä rokotukset tavoittavat lähes puolet maailman lapsista.


– Rokotusten ansiosta historiallisen suuri määrä lapsia elää yli viisivuotiaaksi, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell.

UNICEF on yksi maailman suurimmista rokotteiden ostajista. UNICEF tukee rokotteiden logistiikkaa ja varmistaa, että myös syrjäiset ja heikommassa asemassa olevat yhteisöt saavat rokotuspalvelut.

 

Lue lisää rokottamistyöstä

Julkaistu25.4.2024