Siirry sisältöön

Nälänhätä, taudit ja väkivalta uhkaavat yli miljoonan lapsen elämää Gazassa

Taudit ja aliravitsemus ovat lisääntyneet merkittävästi Gazassa viime viikkojen aikana. Yli 90 prosenttia alle kaksi vuotiaista lapsista kärsii vakavasta ruokapulasta.

Uutinen
Lapset ojentavat astioita ruokajakelussa aidan takana Gazassa.
© UNICEF/UNI495580/ZAGOUT

Tuhansia lapsia on kuollut ja loukkaantunut väkivallan seurauksena Gazassa lokakuun alun jälkeen. Elinolot alueella ovat heikentyneet merkittävästi viime viikkoina ja tautien leviäminen ja ruokapulan paheneminen uhkaavat lisätä lapsiuhrien määrää huomattavasti.

Yli neljäsosa Gazan kotitalouksista kärsii vakavasta ruokapulasta ja jokainen alueen 335 000 alle viisivuotiaasta on suuressa vaarassa kärsiä vakavasta aliravitsemuksesta. UNICEFin joulukuun 26. päivänä tekemän tutkimuksen mukaan 90 prosenttia alle kaksivuotiaiden lasten ravinnosta sisältää vain yhtä tai kahta ruoka-aineryhmää. Tilanne lähestyy nälänhätää. UNICEF on erityisen huolissaan 155 000 raskaana olevan ja imettävän äidin sekä 135 000 alle kaksivuotiaan ravitsemuksesta.

Lasten ripulitaudit lisääntyneet 2000 prosenttia konfliktia edeltävästä ajasta

Lasten terveydentila on heikentynyt alueella nopeasti. Ripulia sairastavien alle viisivuotiaiden lasten määrä lisääntyi yhden viikon aikana 48 000 lapsesta 71 000. Ennen lokakuun alkua ripulitautia havaittiin keskimäärin 2000 tapausta kuukaudessa. Ripuli on edelleen maailmanlaajuisesti merkittävimpiä pienten lasten kuolinsyitä etenkin konfliktialueilla.

Tutkimusten mukaan lapset, jotka eivät saa riittävästi laadukasta ravintoa ja joiden terveydentila on huono, altistuvat myös helpommin tarttuville taudeille. Pitkittynyt ripulitauti taas heikentää lasten terveydentilaa ja ravitsemusta.

Konflikti on tuhonnut tai vahingoittanut merkittävän määrän vesi-, sanitaatio- ja terveyspalveluita, mikä hankaloittaa vakavan aliravitsemuksen hoitamista. Taudit leviävät helpommin, sillä kodeistaan paenneiden ihmisten on vaikeaa huolehtia riittävästi hygieniasta. Ne sairaalat, jotka ovat edelleen toiminnassa, eivät kykene riittävästi hoitamaan tautitapauksia.

UNICEF on toimittanut konfliktin kärjistymisen jälkeen Gazaan rokotteita, lääketarvikkeita, hygieniatarvikkeita, lisäravinteita, äidinmaidonkorviketta, ruokaa sekä aliravitsemukseen hoitoon tarkoitettua maapähkinätahnaa. Lisäksi UNICEF on vienyt alueelle esimerkiksi vettä, liikuteltavia käymälöitä, telttoja ja lämpimiä vaatteita.

UNICEF vaatii välitöntä humanitaarista tulitaukoa sekä kaupallisen liikenteen uudelleen käynnistämistä, jotta kauppoihin saadaan ruokaa.

 

lahjoita hätäapuun

Julkaistu5.1.2024