Siirry sisältöön

Näin autoimme yhdessä vuonna 2023    

Yhdessä aikaan saadut tulokset luovat toivoa.

Uutinen
– Haluan leluni ja sänkyni, en tätä telttaa, kertoo 3-vuotias Israa. Hän asuu teltassa, johon hänen perheensä on majoittuneena Khan Yunisissa eteläisessä Gazassa.
© UNICEF/UNI497835/ZAGOUT

Monenlaiset kriisit haastoivat lasten elämää vuonna 2023. Vuoden aikana koettiin esimerkiksi katastrofaaliset tulvat Libyassa, maajäristyksiä Marokossa, Afganistanissa, Syyriassa ja Turkissa, minkä lisäksi epidemiat ja ruokapula vaaransivat lasten elämän esimerkiksi Haitissa ja Afrikan sarvessa. 
 
Kriisit ovat jättäneet jälkensä. Köyhyydessä elävien lasten määrä on noussut 1,2 miljardiin viimeisen kolmen vuoden aikana, 35 miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta ja joka päivä lähes 14 000 alle viisivuotiasta lasta kuolee estettävissä oleviin sairauksiin kuten ripuliin ja malariaan.  
 
Yhdessä aikaan saadut tulokset luovat toivoa.

Vuonna 2023 UNICEFin tuella 23 miljoonaa ihmistä sai puhdasta vettä, 27 miljoonaa lasta tuhkarokkorokotuksen ja yli 150 miljoonaa aliravitsemuksesta kärsivää lasta sai hoitoa.

Apumme on mahdollista vain ja ainoastaan tukijoidemme ansiosta – muun muassa näin autoimme kuluneen vuoden aikana.  

Hätäapua Turkkiin ja Syyriaan

Voimakkaat maanjäristykset iskivät Turkin ja Syyrian alueelle helmikuussa 2023 jättäen yli miljoona ihmistä kodittomaksi keskellä kylmintä talvea. UNICEF aloitti työskentelyn järistysalueilla välittömästi tarjoten elintärkeitä tarvikkeita ja palveluita uhreille. Esimerkiksi Syyriassa UNICEF auttoi 5,6 miljoonaa maanjäristyksestä kärsinyttä ihmistä, Turkissa yli 3 miljoonaa ihmistä sai puhdasta juomavettä. Jälleenrakennustyö jatkuu yhä.  
 
Suomalaiset lahjoittivat UNICEFin kautta maanjäristyksen uhrien auttamiseksi upeat yli miljoona euroa – lämmin kiitos.

Poika seisoo telttaleirissä keskellä laatikoita, joissa lukee UNICEF.    

UNICEFin hygieniapaketteja toimitettiin Pohjois-Syyriaan maanjäristyksen uhreille perustettuun telttaleiriin.

Puhdasta vettä ja terveydenhoitoa Ukrainassa  

UNICEFin apu Ukrainassa on jatkunut läpi vuoden. Lahjoittajiemme tuella olemme toimittaneet avustustarvikkeita, käteisapua sekä järjestäneet terveydenhoitoa ja muita tärkeitä palveluita sekä Ukrainassa että sen naapurimaissa. Vuoden 2023 aikana yli 5 miljoonaa naista ja lasta sai terveydenhoitoa, yli miljoona lasta pääsi opetuksen piiriin ja puhtaan veden saatavuus varmistettiin yli 5 miljoonalle ihmiselle. 

Lapsi pitelee käsissään leluja ja hymyilee Ukrainassa.  

3-vuotias Ivan osallistui äitinsä kanssa UNICEFin talvivaatteiden jakeluun ja sai mukaansa myös leluja. 

Puhdasta vettä, lääkkeitä ja hätäaputarvikkeita lapsille Gazassa  

Lokakuun alussa kiihtyneen konfliktin vaikutukset ovat olleet katastrofaaliset Gazan lapsille. Vaikeasta tilanteesta huolimatta UNICEF on tarjonnut Gazassa humanitaarista apua kriisin eskaloitumisesta saakka. UNICEFilla oli alueella valmiina henkilökuntaa ja avustustarvikkeita, jotka pystyttiin jakamaan heti. Sen jälkeen UNICEF on esimerkiksi toimittanut lääkkeitä sairaaloihin, puhdasta juomavettä ja hygieniatarvikkeita kodeistaan paenneille sekä tarjonnut käteisapua ja psykososiaalista tukea tarvitseville.  

Kaksi lasta kantaa vesipulloja telttaleirissä Gazassa.

Veljekset Yamen (7) ja Yazan (4) kantavat UNICEFin toimittamaa pullovettä pakolaisleirillä eteläisessä Gazassa.

Työ jatkuu vuonna 2024 

Vuonna 2024 jatkamme lapsen oikeuksien puolustamista kaikkialla maailmassa. Työllämme tavoitamme kaikkein haavoittuvimmat ja heikoimmassa asemassa olevat lapset. Parempi tulevaisuus lapsille vaatii rohkeita ja päättäväisiä toimia lasten turvallisuuden takaamiseksi sekä panostuksia lasten kasvua ja kehitystä tukeviin palveluihin.      
 
Kiitos, että rakennat kanssamme parempaa tulevaisuutta lapsille.  

lahjoita ja mahdollista työn jatkuminen 

 

Julkaistu9.1.2024