Siirry sisältöön

M-rokko leviää maailmalla – mitä se tarkoittaa lapsille?

UNICEF seuraa M-rokon leviämistä maailmalla tarkasti. Tauti on erityisen vakava lapsille.

Uutinen
Mrokkoa sairastava lapsi vanhemman sylissä.
Äiti ja hänen pieni lapsensa saavat hoitoa UNICEFin tukeman sairaalan m-rokko -yksikössä Etelä-Kivun maakunnassa Kongon demokraattisessa tasavallassa heinäkuun lopulla.
© UNICEF/UNI624811/Benekire

Mikä on M-rokko?

Aiemmin apinarokkona tunnettu m-rokko on viruksen aiheuttama tauti, joka muistuttaa isorokkoa. Taudin oireisiin kuuluu kuumetta, lihaskipuja, päänsärkyä sekä rakkulamaista ihottumaa. Virus voi levitä eläimistä ihmisiin, ihmisten välillä sekä kosketuksessa eritteiden tai saastuneiden pintojen välityksellä.

Tauti voi olla erityisen vakava lapsilla, immuunipuutteisilla ja raskaana olevilla naisilla. M-rokkoa hoidetaan nesteytyksellä sekä ihon, kivun ja kuumeen hoidolla.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 14. elokuuta 2024, että m-rokon lisääntyminen Kongon demokraattisessa tasavallassa ja yhä useammassa Afrikan maassa on kansainvälisesti huolestuttava kansanterveydellinen hätätilanne.

Mitä M-rokko tarkoittaa lapsille?

Lapsilla voi olla suurempi riski sairastua vakavaan m-rokkoon kuin aikuisilla. Aliravitsemus ja heikko terveys voivat pahentaa tautia. UNICEF on erityisen huolissaan siitä, että tauti aiheuttaa taakkaa erityisesti jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien yhteisöjen lapsille.

Burundissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keniassa, Ruandassa ja Ugandassa m-rokkoa aiheuttavien viruksien leviäminen on aktiivista. Kongon demokraattisen tasavallan m-rokkotapausten kokonaiskuolleisuusaste on pysynyt alle 5 prosentissa vuodesta 2023 lähtien, mutta se on vaikuttanut suhteettoman paljon alle 15-vuotiaisiin lapsiin, joiden osuus kuolemantapauksista on 77 prosenttia.

Sairaanhoitajat purkavat lääkelaatikoita.

Sairaanhoitajat purkavat lääkelaatikoita m-rokon eristysyksikössä UNICEFin tukemassa Kavumun sairaalassa Etelä-Kivun maakunnassa Kongon demokraattisessa tasavallassa heinäkuun lopulla. 

Millä tavalla UNICEF työskentelee M-rokon hillitsemiseksi?

UNICEF tekee tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden ja kansallisten hallitusten kanssa maissa, joissa m-rokkoa esiintyy sekä naapurimaissa, joihin tauti saattaa levitä. Työ m-rokon torjumiseksi keskittyy erityisesti lapsiin, raskaana oleviin naisiin ja heikoimmassa asemassa oleviin yhteisöihin.

Taudin leviämisen estäminen on ensisijainen tavoite, ja lisäksi seurataan toissijaisia vaikutuksia kuten koulujen sulkemisia. UNICEF tukee terveydenhuollon henkilöstön kouluttamista tautiin liittyen, järjestää hoitotiloja sekä jakaa hygieniatarvikkeita, lääkintäpakkauksia ja ravitsemustukea. Viestintäkampanjoilla jaetaan tietoa taudilta suojautumisesta ja sen hoidosta.

 

Lue lisää UNICEFin terveystyöstä

 

Julkaistu30.8.2024