Siirry sisältöön

Kotinsa jättäneet perheet Gazassa elävät kurjissa olosuhteissa

Lasten tilanne Gazassa on katastrofaalinen. Kotinsa jättäneet lapset kärsivät nälästä ja kylmyydestä.

Artikkeli
lapsi istuu pyörätuolissa
© UNICEF/UNI501952/El Baba

Mays, 13-vuotta, asuu teltassa UNRWA:n väestönsuojan lähellä Gazan kaistalla. Hänen, kuten muidenkin kodistaan paenneiden, matka on ollut täynnä surua ja luopumista. Maysin perhe joutui jättämään kotinsa raskaiden pommitusten vuoksi. Kuitenkin juuri turvallisemmaksi luulemassaan paikassa he joutuivat iskun kohteeksi.

– Heidän naurunsa on viimeinen asia, jonka muistan siltä yöltä, Mays kuiskaa. 

Yhdessä yössä Mays menetti kaksi sisartaan pommi-iskussa ja loukkaantui itse vakavasti. Hänen jalkansa on murtunut, ja kasvot osittain halvaantuneet. 

Elämä telttaleirissä on päivittäistä kamppailua. Mays elää siskonsa Nihalin ja äitinsä Malakin kanssa. Vedestä, ravinnosta ja muista perustarpeista on valtava pula. 

Joskus tulee kuorma-auto, ja saamme kukin pienen määrän juotavaa. Muuten joudumme juomaan pesuvedeksi tarkoitettua vettä.

Mays 13 vuotta

Toinen haaste on kylmyys. Mays ja hänen perheensä pakenivat kodistaan tyhjin käsin. Lämpötila Gazassa laskee öisin kymmeneen asteeseen ja lapset palelevat, kun lämmikkeenä on vain muutamia peittoja. Olosuhteet ovat todella vaikeat kaikille 1,7 miljoonalle ihmiselle, jotka Gazassa ovat joutuneet jättämään kotinsa. 

Lokakuun alusta lähtien UNICEF yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa on tukenut lapsia ja perheitä alueella. UNICEF on toimittanut tuhansia suojia ja pressuja. Talvivaatteita on jaettu yli 36 000 lapselle. Psykososiaalista tukea on järjestetty yli 55 000 ihmiselle, joista lähes 45 000 on lapsia. Tämä ei kuitenkaan riitä. Apua tarvitaan kipeästi lisää. 

Maysin toiveena on rauha ja paluu normaaliin elämään.

– Olen niin väsynyt. En jaksa tätä enää. Haluan, että tämä loppuu.

UNICEF vaatii välitöntä tulitaukoa ja avustustyön helpottamista alueella. Se on ainoa tapa lopettaa lasten kärsimys Gazassa.

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu7.2.2024