Siirry sisältöön

Ihmeitä tekevä tahna

Noin miljoona alle 5-vuotiasta lasta kuolee vakavaan aliravitsemukseen joka vuosi. Ravitsevan maapähkinätahnan avulla aliravittu lapsi voi toipua kotioloissa alle kahdessa kuukaudessa.

Riikka Teelmäki Artikkeli
Lapsi syö suoraan pussista maapähkinätahnaa.
Reshma syöttää pojalleen Azaanille UNICEFin tarjoamaa maapähkinätahnaa.
© UNICEF/UN0705922/Noorani

1,5-vuotiaan Azaanin perheen kotikylä joutui Pakistanin tulvissa saarroksiin kahdeksi kuukaudeksi. Monet lapset Azaan mukaan lukien kärsivät nälästä ja taudeista. Kun UNICEFin tukema terveysklinikka saapui kylään syyskuussa 2022, Azaanilla todettiin vakava aliravitsemus ja hänelle määrättiin maapähkinätahnaa toipumiseen. Tahnan avulla Azaan tervehtyi. Huhtikuussa 2023 Azaan voi silmin nähden hyvin.

– Ennen hoitoa hän oli passiivinen lapsi, jolla ei ollut energiaa. Hänellä kesti kauan alkaa kävellä, mutta tahnan jälkeen hän sai energiaa kävelemiseen. Nyt hän juoksee uteliaana ympäriinsä, kertoo Azaanin äiti Reshma.

Lapsi syö maapähkintahnaa suoraan pussista.

Pieni pussillinen maapähkinätahnaa. Se on kaikki mitä veden lisäksi tarvitaan vakavasti aliravitun lapsen pelastamiseksi. Tämä maapähkinätahna on suunniteltu varta vasten hoitamaan alle 5-vuotiaiden vakavaa aliravitsemusta. Se sisältää pähkinöitä, sokeria, maitojauhetta, öljyä ja mineraaleja. Kuulostaa yksinkertaiselta. Mikä tahnasta tekee niin ihmeellisen?

  1. Tahna on hyvin energiapitoista ja sisältää kaikki ravintoaineet, joita toipumiseen tarvitaan. Tahnan avulla lapsi toipuu yleensä 6–8 viikossa.
  2. Tahna ei pilaannu: sitä ei tarvitse säilyttää kylmässä, ja se säilyy jopa kaksi vuotta. Siksi pusseja on helppo varastoida ja kuljettaa niin kriisialueille kuin syrjäisille seuduillekin.
  3. Tahna on heti käyttövalmista. Koska lapset voivat syödä tahnaa suoraan pussista eikä sitä tarvitse sekoittaa veteen, sen käyttö on turvallista myös alueilla, joissa on huonot hygieniaolosuhteet.
  4. Samoista syistä tahnaa on helppo käyttää ilman lääketieteen ammattilaisen valvontaa, joten sen avulla vakavaakin aliravitsemusta voidaan hoitaa lasten kotona. Perheet saavat pakkaukset ja ohjeet annosteluun mukaansa terveyskeskuksista. Pitkään ainut tapa hoitaa vakavaa aliravitsemusta oli sairaalaolosuhteissa. Tällöin moni lapsi jäi vaille hoitoa, koska esimerkiksi etäisyys sairaalaan ja matkustuksesta aiheutuvat kulut nousivat esteeksi.
  5. Mikä parasta: tahna maistuu hyvältä!

Lapsi kävelee ja vanhemmat seuraavat sivusta.

Azaan voi silmin nähden paremmin puoli vuotta hoitojen aloittamisen jälkeen. 

Kriittiset 1000 päivää

Aliravitsemus on erityisen vaarallista lapsille, ja vakava aliravitsemus on sen kaikkien tappavin muoto. Globaalisti joka viides alle 5-vuotiaan kuolema johtuu vakavasta aliravitsemuksesta. Se tarkoittaa noin miljoonaa lasta joka vuosi.

Lapsen elämän ensimmäiset 1000 päivää ovat kriittiset kasvun ja kehittymisen kannalta. Lapsilla, jotka kärsivät aliravitsemuksesta, on heikko vastustuskyky, minkä vuoksi he ovat alttiimpia taudeille ja sairastavat pidempään. Jo muutaman kuukauden aliravitsemus hidastaa lapsen psyykkistä ja fyysistä kasvua ja kehitystä.

Pieni lapsi istuu lattialla ja syö leipää.

UNICEF hankkii ja jakaa jopa 80 prosenttia maailman maapähkinätahnasta. Suurin osa maapähkinätahnasta tuotetaan maissa, joissa sitä käytetäänkin. Näin tahna on nopeasti ja helposti saatavilla. Samalla tuetaan paikallista tuotantoa sekä pidetään kuljetuskustannukset pieninä.

 Lue lisää UNICEFin ravitsemustyöstä

Julkaistu29.1.2024