Siirry sisältöön

Hyviä uutisia: lapsikuolleisuus vähentynyt

YK:n uuden raportin mukaan lapsikuolleisuus on vähentynyt yli 50 prosenttia vuoden 2000 jälkeen.

Uutinen
Pieni vauva saa rokotteen.
Terveydenhuollon työntekijä rokottaa viikon ikäisen Abena-vauvan Bekwain kunnallisessa sairaalassa Ghanassa Ashantin alueella.
© UNICEF/UNI404623/Kokoroko

Lapsikuolleisuus oli historiallisen alhainen vuonna 2022. Kuolleisuus on vähentynyt ennen kaikkea perusterveydenhuoltoon tehtyjen panostuksien ansiosta. Silti edelleen lähes 5 miljoonaa alle viisivuotiasta kuolee vuosittain syihin, jotka olisivat ehkäistävissä laadukkaalla terveydenhuollolla ja ravinnolla.

Raportista käy ilmi, että alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on vähentynyt 51 prosenttia vuodesta 2000. Useissa alhaisen ja alemman keskitulotason maissa luku on laskenut vielä enemmän. Tulosten mukaan esimerkiksi Kambodža, Malawi, Mongolia ja Ruanda ovat vähentäneet alle viisivuotiaiden kuolleisuutta yli 75 prosenttia.

Valtaosa kuolemista ehkäistävissä

Hyvästä kehityksestä huolimatta siihen, että kaikki ehkäistävissä olevat lapsikuolemat estettäisiin, on pitkä matka. Sen lisäksi, että lähes 5 miljoonaa lasta kuolee vuosittain ennen viidettä ikävuottaan, yli 2 miljoonaa 5–24-vuotiasta kokee saman kohtalon. Valtaosa kuolemista keskittyy Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan ja Etelä-Aasiaan.

Suurin osa lasten kuolemista johtuu ehkäistävissä olevista tai hoidettavista syistä, kuten ennenaikaisesta synnytyksestä, synnytyksen aikaisista komplikaatioista, keuhkokuumeesta, ripulista ja malariasta.

Monet tapauksista voitaisiin estää laadukkaalla terveydenhuollolla, kuten synnytyksen ja imetyksen tuella, rokotuksilla ja lastentautien seurannalla ja hoidolla.  

Tutkimukset osoittavat, että suurimman riskin maissa lapsikuolemat voisivat vähentyä huomattavasti, jos yhteisöperustaiset terveyspalvelut tavoittaisivat niitä tarvitsevat. Yhteisötyöntekijät tarjoavat elintärkeitä terveyspalveluita, kuten rokotuksia, ravitsemuksellista tukea sekä testejä ja lääkkeitä hengenvaarallisiin tauteihin. Pelkästään tällä toimenpidekokonaisuudella voitaisiin pelastaa miljoonia lapsia ja tarjota hoitoa lähempänä kotia.

Hyvä kehitys uhkaa pysähtyä

Vaikka edistystä on tapahtunut, edelleen monet asiat uhkaavat lasten selviytymistä. Lisääntyvä eriarvoisuus, taloudellinen epävakaus, uudet ja pitkittyvät konfliktit, ilmastonmuutoksen vaikutusten voimistuminen ja COVID-19:n seuraukset, voivat johtaa saavutettujen tulosten pysähtymiseen tai jopa trendin kääntymiseen taaksepäin.

Köyhimpiin kotitalouksiin syntyneet lapset kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin ennen viiden vuoden ikää kuin rikkaimmissa kotitalouksissa, ja epävakaissa tai konflikteista kärsivissä olosuhteissa elävät lapset kuolevat lähes kolme kertaa todennäköisemmin ennen viidettä ikävuottaan kuin lapset muualla.

 Nykyisellä vauhdilla 59 maata jää alle 5-vuotiaiden kuolleisuutta koskevan kestävän kehityksen tavoitteen ulkopuolelle, ja 64 maata jää alle vastasyntyneiden kuolleisuutta koskevan tavoitteen. Tämä tarkoittaa, että vuoteen 2030 mennessä arviolta 35 miljoonaa lasta kuolee ennen kuin he saavuttavat viidennen ikävuoden.

 

Tutustu raporttiin

 

Julkaistu24.4.2024