Siirry sisältöön

Aliravitsemusta vastaan kasvimaa kerrallaan

Sudanissa vanhemmat perustavat UNICEFin tukemana kasvimaita, jotka auttavat lapsia pysymään terveenä ja saamaan riittävästi ravintoa.

Artikkeli
Äiti ja lapsi kasvimaalla Sudanissa.
Ohag ja Idriss (1,5) keräävät kasvimaaltaan kasviksia.
© UNICEF/UNI524484/Mohamdeen

Ohag valmistaa kotonaan Amaran kylässä, Refee Kassalan paikkakunnalla ruokaa lapsilleen Sojoodille, 5 vuotta, ja Idrissille, 1,5 vuotta. Padan alkaessa kiehua, Ohag rientää hakemaan takapihalleen hiljattain istuttamaltaan kasvimaalta kasviksia aterialle. Kasvimaalla kasvavat okra, persilja, rucola, salvia ja kurpitsa ovat parantaneet perheen ruokavaliota huomattavasti. 

Koska Ohagin perheen koti sijaitsee kuivalla alueella, hänen oli aikaisemmin hyvin vaikeaa tarjota kasviksia lapsilleen. Kaupassa kasviksia oli vähän ja ne olivat kalliita. Lisäksi kauppa sijaitsi kaukana, eikä hänen ollut mahdollista käydä siellä päivittäin.

Ohag ja Idriss.

Ohag valmistaa ruokaa kasvimaansa kasviksista poikansa Idriss sylissään.

Siemeniä ja vinkkejä viljelyyn

Ohagin kasvimaa sai alkunsa hänen osallistuttuaan UNICEFin ja kumppaneiden järjestämälle kurssille, jossa hän sai tietoa lasten terveellisestä ravitsemuksesta sekä siemeniä ja neuvoja kasvimaaviljelyn aloittamiseen. Tämän kaltaiset hankkeet ovat Sudanissa elintärkeitä, sillä maassa on käynnissä yksi maailman suurimmista aliravitsemuskriiseistä. Neljä miljoonaa lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta.

Huono ravitsemus altistaa lapsia monille sairauksille ja vaikuttaa jo lyhyessä ajassa heikentävästi lapsen kehitykseen ja kasvuun.

Yksi osa UNICEFin ravitsemustyötä Sudanissa ovat äideille järjestetyt tukiryhmät, joissa he saavat tietoa ja välineitä, joilla he voivat tarjota lapsilleen monipuolista ja terveellistä ruokaa. Kasvimaaviljelyn kaltaisilla yksinkertaisilla keinoilla voidaan vahvistaa lasten parempaa ravitsemusta.

Kolme aikuista ja yksi lasta kasvimaalla.

Ohag puhuu UNICEFin ravitsemusasiantuntijan Khalid Tahirin kanssa.

– Tavoitteena on, että jokaisella kotitaloudella on pieni kasvimaa, jossa on riittävästi kasviksia, joilla voidaan tarjota lapsille ravinteikkaita aterioita, kertoo UNICEFin ravitsemusasiantuntija Khalid Tahir.

Vaikka aikaa on kulunut vasta kolme kuukautta, Ohagin kasvimaa kukoistaa polttavasta auringosta huolimatta. Ohag kertoo perheen hyötyvän kasvimaasta suuresti.

Loin kasvimaan, jotta voisin tarjota lapsilleni kasviksia ja vitamiineja.

Ohag, kahden lapsen äiti

Alueella on pulaa vedestä, mutta Ohag on sitoutunut keräämään ja toisinaan ostamaan vettä, jotta kasvimaa tuottaisi.

Lapsi nauraa äitinsä sylissä.

Ohag iloitsee, että voi nyt tarjota lapsilleen monipuolisempaa ruokaa. Aiemmin hänen oli haastavaa saada kasviksia.

Khalid Tahir on nähnyt hankkeen välittömät vaikutukset ja kuullut palautetta osallistuneilta vanhemmilta.

– Hanke on osoittautunut hyödylliseksi lasten ruokavalioiden monipuolistamisessa, Tahir kertoo.

 

Lue lisää ravitsemustyöstä

Julkaistu11.4.2024