Siirry sisältöön

UNICEFin vapaaehtoisena pystyy auttamaan lapsia omilla teoillaan

Yhdessä tekemisen ilo ja halu auttaa lapsia motivoivat Helka Lukkaa, joka johtaa UNICEFin vapaaehtoisia Espoossa. Hän kutsuu uusia ihmisiä rohkeasti mukaan toimintaan.

Lotta Ehrnrooth Artikkeli
Lotta Ehrnrooth
UNICEF-vapaaehtoisten myyntipiste.
UNICEFin vapaaehtoiset järjestävät monenlaisia tapahtumia.

Helmikuussa 2022 Helka Lukka oli juuri aloittanut Espoon UNICEF-vapaaehtoisten puheenjohtajana, kun miljoonien lasten turvallinen elämä Ukrainassa luhistui. Sota Ukrainassa havahdutti suomalaiset auttamaan ennennäkemättömän ripeästi: Lukka ja muut vapaaehtoiset todistivat jo kahden vuorokauden sisällä sitä, miten UNICEFin keräyslippaat täyttyivät yksi toisensa jälkeen.

 

Helka Lukka pitää siitä, että UNICEFin vapaaehtoisena hän pystyy auttamaan lapsia suoraan omilla teoillaan. Kuva: Iiro Svanbäck

– Ukrainan tapaan poikkeuksellisen tuottoisia keräyksiä ovat olleet Thaimaan tsunami 2004 ja Nepalin maanjäristys 2015, pitkän linjan vapaaehtoinen toteaa.

Vaikka lasten hätä herkistää, vääryyksistä nousevan kiukun voi valjastaa käyttövoimakseen. Lukkaa motivoi ajatus siitä, että lapsella on kriisienkin keskellä oikeus elää lapsuuttaan tässä ja nyt – ja UNICEFin vapaaehtoisena hän saa olla mukana toteuttamassa tätä tehtävää ja viemässä eteenpäin viestiä työn hienoista tuloksista.

Vapaaehtoistyö on myös hauskaa

Vapaaehtoistyössä kaikki saavat tehdä kaikkea, mutta ryhmien puheenjohtajien vastuulla on kokonaisuuden hallinta. Lukka kutsuu lisää ihmisiä rohkeasti mukaan, etenkin nuoria. Jokainen teko on arvokas eikä kenenkään tarvitse sitoutua enempään kuin mihin pystyy. Yksikin lipaskeräys vuodessa on jo hieno apu.

– On sanottu, että kenenkään ei tarvitse tehdä kaikkea, mutta kun jokainen tekee vähän, saamme aikaan paljon. Se kuvaa osuvasti vapaaehtoistyön luonnetta.

Jotta vapaaehtoistyötä jaksaa tehdä, sen on oltava myös mukava tapa viettää aikaa. Helka Lukka kehuu, että UNICEFin ryhmistä löytää samanhenkisiä ystäviä, joiden kanssa on yhteinen päämäärä. Kokoontumisissa on hauskaa.

Lukka arvostaa myös sitä, miten UNICEF pitää vapaaehtoiset aina ajan tasalla siitä, mitä järjestö tekee. Sen turvin on helppo kohdata ihmisten kysymykset keräystilanteissa.

Vapaaehtoistyö on tekijöidensä näköistä

Lukka itse lähti UNICEFin vapaaehtoiseksi sisarensa Hanna Katri Hetemäen innostamana yli 20 vuotta sitten. Hän osallistui ensimmäisiin Jano-lipaskeräyksiin, jatkoi ompelemalla UNICEF-nukkeja myyntiin ja odotti sopivaa hetkeä lahjoittaa maailman lasten hyväksi vielä enemmän aikaa.

Varainkeruussa saa käyttää luovuutta, sillä periaatteessa vain mielikuvitus on rajana, kun tapahtumia suunnitellaan. Siksi vapaaehtoistoiminta on aina tekijöidensä näköistä. Jossain on paljon ruokaharrastajia, toisaalla käsityöihmisiä. Espoossa luontevaksi tavaksi auttaa on osoittautunut kulttuuritoiminta.

– Konsertit ovat suosittuja, ja valmistelemme juuri myös elokuvailtaa Kino Tapiolaan. Keitämme kahvia, leivomme pullaa ja tarjoamme elämyksen – onnistuneen varainkeruuillan resepti voi olla näin yksinkertainen.

Motivaatiota pohtiessaan Helka Lukka siteeraa esittelypuhetta, jolla hän yhdessä Hanna Katrin kanssa avasi Iiro Rantalan ja Duo Tiksolan tähdittämän UNICEF-joulukonsertin Tapiolassa 2018:

– Tehtävämme on auttaa. Koska me voimme. Koska me haluamme. Koska se on oikein, ja koska se on inhimillistä.

Julkaistu13.2.2023