Siirry sisältöön

UNICEF vaatii yhdessä muiden YK-järjestöjen kanssa yhteisessä julkilausumassa tulitaukoa Gazaan

Lähes kuukauden ajan maailma on seurannut Israelin ja Palestiinan tilanteen kehittymistä järkyttyneenä ja kauhistuneena menetettyjen ihmishenkiä määrästä.

Uutinen

Israelin viranomaisten mukaan Israelissa on kuollut noin 1 400 ihmistä ja tuhansia on loukkaantunut. Yli 200 ihmistä, joukossa myös lapsia, on otettu panttivangeiksi. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Siviilien hirvittävä tappaminen Gazassa on skandaali, samoin ruoan, veden, lääkkeiden, sähkön ja polttoaineen saannin katkaiseminen 2,2 miljoonalta palestiinalaiselta.

Gazan terveysministeriön mukaan Gazassa on kuollut lähes 9 500 ihmistä, joista 3 900 lasta ja yli 2 400 naista. Yli 23 000 haavoittunutta tarvitsee välitöntä hoitoa ylikuormitetuissa sairaaloissa.

Koko väestö on piiritetty ja hyökkäysten kohteena, siltä on evätty eloonjäämisen kannalta välttämättömät tarvikkeet. Koteja, majoitustiloja, sairaaloita ja uskonnonharjoituspaikkoja on pommitettu. Tätä on mahdotonta hyväksyä.

Terveydenhuoltoa vastaan on raportoitu yli 100 hyökkäystä.

Lokakuun 7. päivän jälkeen avustustyöntekijöitä on kuollut enemmän kuin missään muussa konfliktissa YK:n historian aikana. YK-järjestö UNRWA:n työntekijöitä on kuollut 88.

Pyydämme jälleen osapuolia kunnioittamaan kaikkia kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuslainsäädännön mukaisia velvoitteitaan.

Toistamme vaatimuksemme kaikkien panttivankina olevien siviilien välittömästä ja ehdottomasta vapauttamisesta.

Siviilejä ja heidän tarvitsemaansa infrastruktuuria, kuten sairaaloita, majoitustiloja ja kouluja, on suojeltava.

Gazaan on tuotava lisää apua - ruokaa, vettä, lääkkeitä ja polttoainetta - turvallisesti, nopeasti ja tarvittavassa laajuudessa, ja sen on tavoitettava apua tarvitsevat ihmiset, erityisesti naiset ja lapset, missä tahansa he ovatkin.

Tarvitsemme välittömän humanitaarisen tulitauon. On kulunut 30 päivää. Nyt riittää. Tämän on loputtava nyt.

Statement by Principals of Inter-Agency Standing Committee (IASC) on Israel and Occupied Palestinian Territory (unicef.org)


Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet:
OCHA, CARE International, Christian Aid, ICVA, InterAction, International Organization for Migration (IOM), Mercy Corps, OHCHR, Save the Children, SR on HR of IDPs , UNDP, UNFPA, UNHCR, UN-Habitat, UNICEF, UN Women, WFP, WHO 

Julkaistu6.11.2023