Siirry sisältöön

UNICEF: Marokon maanjäristys vaikuttanut ainakin 100 000 lapseen

Alustavien tietojen mukaan perjantai-illan maanjäristys on vaikuttanut noin 100 000 lapsen elämään Marokossa. Lähipäivien ja -viikkojen mahdollisten jälkijäristysten pelätään kasvattavan lukua entisestään.

Uutinen

Voimakkuudeltaan 6,8 magnitudin järistys iski perjantai-iltana hieman kello 23 jälkeen, jolloin useimmat lapset ja perheet olivat kotona nukkumassa. YK:n arvion mukaan yli 300 000 ihmistä on kärsinyt järistyksestä Marrakeshissa ja Atlasvuorilla.

Viranomaistietojen mukaan yli 2 600 ihmistä, myös lapsia, on saanut surmansa ja tuhannet ovat loukkaantuneet. Lukujen odotetaan nousevan. UNICEFilla ei vielä ole tarkkaa tietoa kuolleiden ja loukkaantuneiden lasten määrästä. Lapset muodostavat viimeisimpien arvioiden mukaan lähes kolmanneksen Marokon väestöstä.

Tuhansia koteja on tuhoutunut jättäen perheitä kodittomiksi. Monet perheet yöpyvät ulkosalla luonnonolojen ja kylmenevien öiden armoilla. Järistykset ovat myös vahingoittaneet ja tuhonneet kouluja, sairaaloita ja muita lapsille tärkeitä palveluja.

Avustustoimia johdetaan Marokon viranomaisten toimesta. UNICEF on mobilisoinut henkilöstöä ja on valmiina tukemaan avustustoimia yhteistyössä viranomaisten ja YK-kumppaneiden kanssa. UNICEF on tukenut Marokon lapsia vuodesta 1957 lähtien ja sillä on ollut maatoimisto maassa vuodesta 1978.

 

Julkaistu11.9.2023