Siirry sisältöön

UNICEF: Lapset vailla perustarpeita tuhoisan maanjäristyksen jälkeen Syyriassa

Kaksi tuhoisaa maanjäristystä iski maanantaina Turkin ja Syyrian alueella. Syyrian lapsille tilanne on erityisen vaikea, sillä he elävät jo valmiiksi yhdessä maailman monimutkaisimmista humanitaarisista kriiseistä.

Uutinen
Lapsi kävelee keskellä raunioita.
© UNICEF/UN0781628/

Viranomaisten mukaan järistyksissä on kuollut ja loukkaantunut tuhansia ihmisiä, mukaan lukien lapsia. Lukujen odotetaan kasvavan pelastustöiden edetessä. Maanjäristys osuu hetkeen, jolloin humanitaarisen avun tarve Syyriassa on korkeammalla tasolla kuin koskaan aikaisemmin maan yli 10 vuotta jatkuneen sisällissodan aikana.

Maanjäristys iski alueella, jonne ei olisi tarvittu enää yhtään lisää haasteita.

Suomen UNICEFin johtava asiantuntija Tarmo Heikkilä

– Maanjäristys iski alueella, jonne ei olisi tarvittu enää yhtään lisää haasteita. Syyria on pyytänyt humanitaarista apua kriisiin ja nyt on tärkeä auttaa, sanoo Suomen UNICEFin johtava asiantuntija Tarmo Heikkilä.

Syyrian rakennuskanta on ollut sisällissodan vuoksi huonokuntoista. Järistysten seurauksena tuhansia koteja on tuhoutunut ja perheet ovat jääneet kylmän sään armoille. Järistysalueella lämpötila laskee säännöllisesti pakkaslukemille, lumi- ja jäätävät sateet ovat yleisiä. Voimakkaat lumimyrskyt ovat äskettäin koetelleen osia Syyriasta ja Turkista, ja sääennusteet lupaavat pakkaslukemia.

– Maanjäristyksen tuhoalueilla elää miljoonia Syyrian sisällissodan vuoksi kotinsa jättäneitä ihmisiä puutteellisissa olosuhteissa ilman riittävää suojaa, ruokaa, vettä ja terveydenhoitoa tai mahdollisuutta koulunkäyntiin. Järistys on nyt vaurioittanut entisestään heikkoa peruspalveluinfrastruktuuria, ja koettelee nyt niin alueella asuvia pakolaisia kuin heidät alueelleen tervetulleiksi toivottaneita yhteisöjäkin, sanoo Heikkilä.

UNICEF on paikan päällä Syyriassa ja arvioi tuhojen laajuutta ja avuntarvetta. Avustustyötä vaikeuttaa Pohjois-Syyrian alueen epävakaa tilanne. UNICEF on toiminut Syyriassa vuodesta 1970 lähtien ja järjestöllä on pitkäjänteisen työn ansiosta pääsy eri puolille järistysaluetta. Alustavan tiedon mukaan koulujen, terveyspalveluiden ja vesijärjestelmien tuhot ovat laajat. Myös teiden ja muun infrastruktuurin vauriot vaikeuttavat etsintä- ja pelastustoimia sekä laajempaa humanitaarista apua.

UNICEFin ensimmäinen tehtävä on puhtaan veden järjestäminen lapsille, lasten suojelu kriisin keskellä sekä tuhojen arviointi kouluissa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Suomen UNICEFin johtava asiantuntija Tarmo Heikkilä +358 40 590 0006, [email protected]

UNICEFin Syyrian maatoimiston viestintäjohtaja Eva Hinds +963 988 992 771 [email protected]

Suomen UNICEFin viestintäpäällikkö Terhi Bruun +358 50 541 6068, [email protected]

Lahjoita Turkin ja Syyrian maanjäristyksen uhreille

  • Lähetä viesti SYYRIA1 numeroon 16110 (viestin hinta 20 euroa).
  • Lahjoita valitsemasi summa MobilePayllä numeroon 24155.
  • Tee lahjoitus verkkosivulla

Julkaistu7.2.2023