Siirry sisältöön

UNICEF aikoo kuljettaa Gazaan 30 rekallista hätäapua päivittäin tulitauon aikana

Avun toimittaminen Gazaan on iskujen ja tuhoutuneen infrastruktuurin vuoksi erityisen haasteellista. Israelin ja Hamasin välisen neljän päivän tulitauon myötä apua saadaan toimitettua tehokkaammin ja turvallisemmin perille.

Uutinen
Rekka, jonka lavalla on paketteja, joissa lukee UNICEF, peruuttaa.
© UNICEF/UNI460618/El Baba

Tulitauko ja siepattujen israelilaislasten vapauttaminen on tervetullut uutinen. UNICEF tekee kaikkensa hyödyntääkseen väliaikaisen tulitauon, jotta Gazaan saadaan toimitettua mahdollisimman paljon hätäapua seuraavien päivien aikana. UNICEFilla on 180 rekallista avustustarvikkeita valmiudessa Egyptin rajalla. Tarkoitus on kuljettaa tarvikkeita alueelle 30 rekkaa päivittäin. Rekat sisältävät lääkintävälineitä, puhdasta vettä sekä hygienia- ja sanitaatiotarvikkeita. Esimerkiksi vettä kuljettavia rekkoja pyritään saamaan alueelle 10 joka päivä ja kussakin on 33 000 litraa vettä. Neljän päivän aikana UNICEF aikoo myös korjata ja vahvistaa terveys-, vesi- ja sanitaatiopalveluita alueella.

Puhtaan veden ja turvallisen sanitaation puute on johtamassa katastrofiin, jossa yhä useampi sairastuu tai kuolee nestehukkaan tai likaisen veden välityksellä tarttuviin sairauksiin. Vettä pystytään tuottamaan tällä hetkellä vain viisi prosenttia normaalista määrästä eikä jätevedenkäsittely toimi polttoaine- ja sähköpulan vuoksi.

Lisäksi UNICEF toimittaa Gazaan lähestyvää talvea varten huopia, telttoja ja lämpimiä vaatteita kodeistaan paenneille ihmisille. Arvioiden mukaan 1,6 miljoonaa ihmistä, joista puolet on lapsia, on joutunut lähtemään kodeistaan.

Väliaikainen tulitauko tarjoaa lyhyen hengähdystauon lapsille, jotka ovat joutuneet kärsimään väkivallasta ja vakavista rikkomuksista viimeisten kuuden viikon aikana. Tilapäiset tulitauot eivät kuitenkaan riitä varmistamaan lasten selviytymistä ja mahdollistamaan avun riittävää toimittamista. Pelastava apu ei saisi olla riippuvainen tauoista, vaan avulle pitäisi taata jatkuva ja turvallinen pääsy alueelle.

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu24.11.2023