Siirry sisältöön

Rovio tukee UNICEFin koulutustyötä Sierra Leonessa: digitaalinen oppimiskeskus mahdollisti Edithin yrittäjäopinnot

Rovio tukee UNICEFin koulutusohjelmaa Sierra Leonessa. Viime vuoden aikana maassa otettiin tärkeitä edistysaskelia koulutuksen kehittämiseksi vastaamaan paremmin tulevaisuuden työelämän tarpeita.

Essi Pekkala-Jokinen Artikkeli
Sierraleonelainen nuori tietokoneen ääressä kääntyneenä kuvaajaa kohti.
20-vuotias Edith Sierra Leonesta opettelee digi- ja yrittäjyystaitoja UNICEFin online-kurssilla.
© UNICEF/Sierra Leone

Yli 20 000 lasta ja nuorta oppi tietojenkäsittelyn perustaitoja ja sai mahdollisuuden digitaalisiin oppimismahdollisuuksiin ja tietotekniikan hyödyntämiseen UNICEFin toteuttamassa neljässä oppimiskeskuksessa eri puolella maata.

– Köyhien perheiden lapset ja lapset, jotka asuvat syrjäisillä alueilla, ovat suurimmassa riskissä jäädä kokonaan digitaalisten mahdollisuuksien ulkopuolelle. UNICEFin tuella perustetuissa keskuksissa tuetaan lapsia oppimisen eri vaiheissa ja varmistetaan, että he saavat täyden hyödyn tietotekniikan mahdollisuuksista, kertoo UNICEFin ohjelmatyön asiantuntija Emmi Chaguaro.

Osana UNICEFin koulutusohjelmaa digitaalista oppimateriaalia myös kehitettiin niin, että osa materiaaleista on jatkossa käytettävissä myös offline-tilassa ja matkapuhelimella.

”Palkitsevaa ja jännittävää” - Edith opettelee yrittäjyystaitoja UNICEFin ohjelman avulla

20-vuotias Edith Kadija Sheriff keskittyy tällä hetkellä kirjanpitotutkinnon suorittamiseen ja opettelee samalla digi- ja yrittäjyystaitoja UNICEFin tuella. Edith on päässyt mukaan UNICEFin E-UPSHIFT-ohjelmaan, joka on kokonaan digitaalisesti toteutettava nuorten innovaatio- ja yrittäjyysohjelma.

–UNICEFin ohjelman tarkoituksena on antaa taitoja ja mahdollisuuksia erityisesti heikoimmassa asemassa oleville nuorille, kertoo UNICEFin yhteistyöstä Rovion kanssa vastaava Hanna-Leena Markus Suomen UNICEFista.

Tietokoneella tehtävän oppimisohjelman avulla Edith saa tietoa ja ymmärrystä yritysmaailmasta, joka auttaa häntä rakentamaan tulevaa liikeideaansa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun teen tietokoneistettua oppimista, ja kokemus on ollut silmiä avaava, palkitseva ja jännittävä, kertoo Edith. Hänelle oppimismetodi sopii erinomaisesti, sillä hän voi käydä samaan aikaan sekä kirjanpitokurssiaan että E-UPSHIFT opetussuunnitelmaa vapaa-ajallaan tietokoneluokassa.

Tavoitteena Edithillä on kehittää liikeideaansa hiustuotteiden ja hiustenpidennysten myynnistä.

– Aloin myydä hiustenpidennyksiä alun perin maksaakseni kirjanpitokurssini. Huomasin, että hiustuotteiden myynnissä on paljon potentiaalia. Nyt saamieni oppieni avulla uskallan laajentaa yritystoimintaani.

UNICEF on tukenut Sierra Leonen koulutuksen laatua ja saatavuutta yhtenä tavoitteena saada opetus vastaamaan paremmin tulevaisuuden työelämän tarpeita. Viime vuonna UNICEF tuki useita merkittäviä koulutusjärjestelmiä vahvistavia aloitteita, jotka tarjoavat selkeän suunnitelman ja strategiat opetusjärjestelmän kehittämiselle tuleville vuosille. Viime vuonna otettiin mm. isoja askelia maan opetusjärjestelmän uudistamisessa ja opettajien täydennyskoulutuksessa.

Julkaistu28.6.2023