Siirry sisältöön

”Nyt jos koskaan tarvitaan apua” – Syyrian tilanne oli vaikea jo ennen maanjäristystä

Maanjäristykset iskivät Syyriassa hetkeen, jossa lasten tilanne on huonompi kuin koko sisällissodan aikana. Syyrian maatoimiston viestintäjohtaja Eva Hinds on paikan päällä Damaskoksessa.

Noora Pohjanheimo Uutinen
UNICEFin Syyrian maatoimiston suomalainen viestintäjohtaja Eva Hinds.
UNICEFin Syyrian maatoimiston suomalainen viestintäjohtaja Eva Hinds.

Syyrian lasten tilanne oli huolestuttava jo ennen maanjäristystä. Kohta 12 vuotta kestänyt sisällisota, sodan aiheuttamat tuhot ja muuttoliike sekä viime syksynä alkanut koleraepidemia ovat nostaneet avuntarpeen korkeaksi.

– Nyt jos koskaan tarvitaan apua. Maanjäristys on vain yksi huolestuttavista asioista, kun mietin lasten hyvinvointia täällä, kertoo UNICEFin Syyrian maatoimiston suomalainen viestintäjohtaja Eva Hinds.

Lämpötilat ovat täällä nollan asteen tuntumassa.

UNICEFin Syyrian maatoimiston suomalainen viestintäjohtaja Eva Hinds

Hinds oli maanjäristyksen alkaessa Damaskoksessa. Järistykset tuntuivat siellä asti, mutta varsinaiset tuhoalueet ovat maan pohjoisosissa.

– Maanjäristykset alkoivat keskellä yötä. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu olla pieni lapsi tai lapsen vanhempi ja lähteä keskellä yötä kodista pakoon pimeään, kylmään ja vesisateeseen. Lämpötilat ovat täällä nollan asteen tuntumassa. Monet, jotka voisivat nyt palata kotiin, eivät uskalla. Kokemus on ollut pelottava, Hinds kertoo.

Monet koulurakennukset toimivat nyt hätämajoituksena. Lisäksi ihmiset etsivät suojaa sieltä mistä voivat, asuvat esimerkiksi autoissa. UNICEFin hätäaputyö on käynnissä.

– Tällaisessa tilanteessa puhtaan veden saanti on ensiarvoisen tärkeää, etenkin paikassa, jossa on jo käynnissä koleraepidemia. Jos lapset eivät saa puhdasta vettä, niin riskit sairastumiseen kasvavat.

Avuntarve on aivan valtava.

UNICEFin Syyrian maatoimiston suomalainen viestintäjohtaja Eva Hinds

UNICEF kuljettaa puhdasta vettä kuorma-autoilla alueille, jossa vettä ei ole nyt muuten saatavilla. Maanjäristyksen takia osa lapsista joutunut eroon vanhemmistaan ja perheistään. Yksin jääneiden lasten huoltajia ja sukulaisia etsitään, jotta traumaattista tilannetta ei tarvitse kokea yksin. Lisäksi lapsille tarjotaan psykososiaalista tukea. UNICEF on toiminut Syyriassa pitkään ja hätäaputyö on mahdollista laajan kumppaniverkoston ja vakiintuneen toiminnan vuoksi.

– Avuntarve on aivan valtava, ja se ei tule poistumaan tässä lähiaikoina, Hinds sanoo.

Auta, lahjoita

Julkaistu9.2.2023