Siirry sisältöön

Maailma tarvitsee nyt hyviä ihmisiä ja lapsenoikeuspuolustajia

Lapsen oikeudet toteutuvat paljolti lapsen lähiarjessa. Tämä antaa meille kaikille hienon mahdollisuuden olla niiden edistäjiä, hyväntekijöitä, lapsenoikeuspuolustajia.

Inka Hetemäki Näkökulma
Inka Hetemäki
Mies pitelee lasta sylissään ja taluttaa samalla pyöräänsä
© UNICEF/UN0312690

20. marraskuuta juhlistamme 34 vuotta täyttävää YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. YK:n lapsen oikeuksien sopimus nimeää valtiot päävastuullisiksi rakentamaan lapsen kasvua tukevan yhteiskunnan ja huolehtimaan, että heidän oikeutensa toteutuvat. 

Erityisen suuressa roolissa lapsen lähiarjen oikeuksien toteuttajina olette kuitenkin kaikki te lapsen arjessa toimivat aikuiset: varhaiskasvattajat, opettajat, sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, harrastusohjaajat, vanhemmat, huoltajat ja muut lasten lähiaikuiset.  

Kohtasitko lapsen ja nuoren avoimin mielin?

Sinua varhaiskasvattaja ja opettaja haluan kiittää työstäsi. Pidä kansankynttilän liekkiä palamassa, olet lapsen ja yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta avainlaji. Jaksa olla ammattiylpeä osaamisestasi ja kasvattaa lapsiamme viisaiksi ja välittäviksi, kaikissa ristipaineissasi. Sinun työssäsi lapsen oikeuksien päivä ei ole vain tällä viikolla, vaan jok’ikinen päivä. Kiitos, kun näet jokaisessa lapsessa mahdollisuuden.  

Sinut vanhempi tai huoltaja YK:n lapsen oikeuksien sopimus muistaa nimeltä. Olet mainittuna siinä peräti 39 kertaa. Sinulla on ensisijainen vastuu lapsesi hyvästä lapsuudesta, mutta myös oikeus saada asianmukaista apua kasvatustehtävässäsi. Lapsen oikeuksien päivänä on hyvä hetki pysähtyä arjen kiireistä, ja juhlistaa tätä pientä tai suurta lapsi-ihmettäsi yhdessä hänen kanssaan. Ja tätä suurta tehtävääsi voit tarkastella perehtymällä vaikka YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen yhdessä lapsesi kanssa.  

Sinä aikuinen, jolla ei ole omaa lasta, olisiko sinullakin mahdollisuus juhlista päivää itsellesi läheisen lapsen kanssa? Tehdä hänestä päivän sankari? Saisit itse olla sankarin kaveri.  

Sinulta lapsen satunnainen kohtaaja, kysyisin, että kohtasitko lapsen ja nuoren avoimin mielin? Vai oliko mielesi valmiiksi musta luettuasi median jutun nuorisorikollisuudesta? Jospa tällä Lapsen oikeuksien viikolla palauttaisit mieleesi, kuinka epävarma ja kesken kasvun ehkä itse olit tuossa samassa iässä, ja kuinka joku kiva kohtaaminen mukavan aikuisen kanssa – bussissa, kaupassa, kadulla – rohkaisi ja kantoi pitkälle eteenpäin.  

Maailma tarvitsee nyt hyviä ihmisiä, hyvine tekoineen.

Lapsen oikeuksien viikolla tehtävämme on myös muistuttaa, että lähes 90% maailman lapsista asuu kehittyvissä maissa, ja he tarvitsevat kasvunsa tueksi meitä täältä kaukaa. Lapsen oikeuksien viikko on hieno syy lahjoittaa lapsille, luotettavien lapsen oikeuksia edistävien järjestöjen kautta!  

Lopuksi, hieman allapäin joudun toteamaan, että olemme saaneet juhlistaa Lapsen oikeuksien päivää parempinakin aikoina. Aikana, jolloin lasten hyvinvointi maailmalla meni selkeästi eteenpäin. Sitäkin enemmän maailma tarvitsee nyt hyviä ihmisiä ja lapsenoikeuspuolustajia, hyvine tekoineen. Niiden ja lasten varaan rakennamme toivon huomisesta.  

Julkaistu14.11.2023