Siirry sisältöön

Lapsijärjestöt: Lapset eivät voi odottaa, ilmastonmuutosta ja luontokatoa on hillittävä välittömästi

Lapsijärjestöt vaativat seuraavalta hallitukselta ratkaisuja, jotka varmistavat lapsen oikeuksien toteutumisen ilmasto- ja luontopäätöksissä.

Uutinen
Vakavailmeiset nuoret pitelevät mielenosoituskylttejä.
© @UNICEF/Suomi/Teemu Silván

Lastensuojelun Keskusliitto, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi ja Suomen UNICEF vaativat kannanotossaan, että seuraava hallitus etenee viivyttelemättä kohti vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitetta ja pysäyttää luontokadon Suomen Ilmastopaneelin ja Suomen Luontopaneelin suosituksia noudattaen.

Samaan aikaan hallituksen tulee varmistaa, että hiilineutraaliustavoite toteutetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, etteivät ilmastotoimet rasita kohtuuttomasti esimerkiksi vähävaraisia lapsiperheitä.

Lapset ja nuoret unohtuvat usein ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavien päätösten teossa.

Suomalaiset lapsijärjestöt

Vaikka ilmastonmuutos ja luontokato ovat lapsen oikeuksien kriisejä, lapset ja nuoret unohtuvat usein ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavien päätösten teossa. Lapsijärjestöt vaativatkin, että tuleva hallitus edistää järjestelmällistä lapsivaikutusten arviointia myös ilmasto- ja luontopolitiikkaa koskevassa päätöksenteossa ja varmistaa, että lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan päätöksiin.

Kehittyvissä maissa peruspalvelujen, kuten vesi- ja sanitaatio- sekä koulutus- ja terveyspalvelujen, vahvistaminen suojaisi satoja miljoonia lapsia ilmastokriisin vaikutuksilta. Ilmastorahoitus on Suomessa osa kehitysyhteistyörahoitusta. Ilmastorahoitustarpeiden kasvaessa kehitysyhteistyön rahoituksen riittämätön taso vaarantaa vakavasti Suomen tavoittelemien kehitystulosten saavuttamisen.

Lapsijärjestöt kannustavat kannaotossaan hallitusta nostamaan kehitysyhteistyön rahoitusta kohti 0,7 prosentin osuutta bruttokansantulosta. Lisäksi Suomen tulee asettaa ilmastorahoitukselleen nykyistä selkeämmät tavoitteet, joissa huomioidaan lapsen oikeuksien toteutuminen ja lapsille tärkeiden peruspalvelujen vahvistaminen sekä lapsikeskeinen sosiaaliturva.

Lue kannanotto kokonaisuudessaan

 

Äänestäjä, sinun äänesi on tärkein ääni lapsille. Varmista, että ehdokkaasi sitoutuu ilmasto- ja luontokriisin torjumiseen. 

Tutustu #tärkeinääni-kampanjaan

Julkaistu9.3.2023