Siirry sisältöön

Lahjoita tänä jouluna lapsille, jotka sitä eniten tarvitsevat

Joululahjoituksella tuet lapsia, jotka sitä eniten tarvitsevat. UNICEF tuntee lasten tarpeet, ja kohdistaa tukesi sen mukaan. Erityisesti panostus ennaltaehkäisevään työhön ja kriisivalmiuden vahvistamiseen on tehokas tapa auttaa maailman lapsia.

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Lapsi saa rokotuksen käsivarteen
© UNICEF/U.S. CDC/Unique Identifier / Érico Hiller/UN0846698

Tänä jouluna monen mieltä painaa lasten tilanne Ukrainassa, jossa kohta kaksi vuotta kestänyt täysimittainen sota on tuhonnut kouluja ja rakennuksia ja ajanut miljoonat lapset kodeistaan. Huolta herättää myös lasten tilanne Gazassa, jossa kiihtyneet konfliktin myötä tuhannet lapset ovat menettäneet henkensä ja haavoittuneet ja perustarvikkeista, kuten vedestä on jatkuva pula. Uutisotsikoihin mahtuu vain muutama kriisi kerrallaan. Mutta mitä kuuluu lapsille muualla maailmassa?

UNICEF auttaa lapsia paikoissa, missä avuntarve on suurin. Lahjoituksella UNICEFin yleiseen työhön ehkäistään katastrofeja, ja vahvistetaan yhteiskunnan toimintakykyä kriiseissä. Ennaltaehkäisevä työ tarkoittaa esimerkkisi sitä, että lapsille järjestetään puhdasta vettä ja perusrokotukset, näin voidaan välttää laajat tautiepidemiat.

Lahjoituksen avulla UNICEF tekee lasten tilanteesta tutkimusta, joka auttaa kohdentamaan apua kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. Lahjoituksilla tuetaan myös yhteistyötä paikallisen hallinnon ja järjestöjen kanssa, jotta parannetaan yhteiskunnan valmiutta varautua kriiseihin. Vaurailla ja vakailla yhteiskunnilla on paremmat mahdollisuudet selviytyä esimerkiksi luonnonkatastrofien iskiessä.

Lasten koulunkäynnin tukeminen, perusterveydenhuollon vahvistaminen, puhtaan veden järjestäminen sekä mielenterveyspalveluiden tarjoamien siellä missä avulle on eniten tarvetta, on UNICEFin tärkeää perustyötä.

Syyriassa toivutaan kriisistä kriisin keskellä

Lapset elävät Syyriassa monimutkaisen kriisin keskellä. Kaksi kolmasosaa väestöstä tarvitsee tukea talouskriisin, paikallisten väkivaltaisuuksien, maansisäisen pakolaisuuden ja tuhoutuneen infrastruktuurin vuoksi. Yli 3 miljoonaa syyrialaislasta elää kotimaassaan maansisäisinä pakolaisina, suunnilleen sama määrä on paennut vuonna 2011 alkanutta sotaa naapurimaihin.

Syyrian rakennuskanta ja huoltojärjestelmät ovat vakavasti tuhoutuneita sodassa ja voimakas maanjäristys helmikuussa 2023 tuhosi lisää rakennuksia ja teitä. Perheet elävät ahtaissa tilapäismajoituksissa ja puhtaasta vedestä on pulaa. Tilanne on otollinen lapsille hengenvaarallisten tautien leviämiselle.

UNICEF tukee Syyriassa vesi-, sanitaatio- ja hygieniatyötä. Koska vesijärjestelmät ovat pahasti tuhoutuneita, puhdasta vettä kuljetetaan säiliöautoilla perheille. Likaisen veden mukana leviävää koleraa ehkäistään rokotuskampanjalla, tänä vuonna yli miljoona syyrialaista on saanut kolerarokotteen.

Leikki parantaa lapsen mielen

Aseelliset konfliktit, kuten muutkin katastrofitilanteet aiheuttavat lapsille stressiä, jolla voi olla pitkäaikaisia seurauksia heidän mielenterveydelleen. Kodin jättäminen, vanhemmista eroon joutuminen ja puute perustarvikkeista, kuten vedestä ja ravinnosta kuormittavat mieltä.

UNICEF tarjoaa lapsille ja perheille psykososiaalista tukea, jotta vaikeat kokemukset on mahdollista purkaa. Esimerkiksi ukrainalaisille lapsille tarjotaan psykososiaalista tukea sekä Ukrainassa että pakenevia lapsia vastaanottaneissa maissa. Pakenevia perheitä tukevissa keskuksissa psykososiaalinen tuki tarkoittaa mahdollisuutta leikkiä ja piirtää, viettää turvallista aikaa lapsille tarkoitetussa tilassa. Nuorille tarjotaan keskusteluapua ja koulutusta mielenterveyden tueksi

Lapsi pitää kädessään nallea ja istuu sohvalla.

Afganistanin pitkittyneessä kriisissä panostetaan perusterveydenhuoltoon

Tilanne Afganistanissa on ollut huono jo pitkään – pitkittynyt konflikti ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat sään ääri-ilmiöt ovat kurjistaneet maan tilannetta vuosikausia. Viime aikoina syvenevä talouskriisi, poikkeuksellisen kovat tulvat sekä hallinnon vaihtuminen elokuussa 2021 ovat pahentaneet tilannetta entisestään. 60 % maan väestöstä ja lapsista on humanitaarisen avun tarpeessa ja avun tarve kasvaa edelleen.

Tällä hetkellä UNICEFin työ Afganistanissa keskittyy lasten ja äitien perusterveydenhuoltoon, lasten aliravitsemuksen hoitamiseen, psykososiaalisen tuen antamiseen lapsille ja puhtaan veden järjestämiseen.

Kuluneen vuoden aikana Afganistanissa on kärsitty pahenevasta ripulitartuntojen määrästä. Sairastuminen on erityisen vaarallista aliravituille lapsille. UNICEF on järjestänyt puhdasta vettä, tarjonnut tietoa ja parantanut hygieniamahdollisuuksia, jotta tartunnan saataisiin laskuun.

Tee joululahjoitus lapsille 

Julkaistu27.11.2023