Siirry sisältöön

Ilmastonmuutos pelottaa, mutta toiminta auttaa

Vantaalaisessa Ruusuvuoren koulussa oppilaat kehittävät ratkaisuja ilmastokriisiin. UNICEF kannustaa kaikkia kuntia kuulemaan lapsia ympäristöasioissa.

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Koululaiset istuvat riippumatossa.
© UNICEF/ Iiro Svanbäck

Ruusuvuoren koulun pihalla Vantaalla on oppilaiden laittamia istutuslaatikoita ja hieman kauempana syksyn myötä lakastunut niittyprojekti. Aulaa koristaa Ukrainan lipun väreillä maalattu rauhankyyhky. Siihen ovat kirjoittaneet nimensä ne, jotka haluavat osoittaa tukensa Ukrainalle. Sota ei ole ainoa asia, joka painaa nuorten mieltä. Maailmantilanne ja erityisesti ilmastonmuutos pyörivät ajatuksissa. Nuorten ilmastoahdistus on yleistä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kansainvälisen haastattelututkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisnuorista uskoo, että ihmiskunta on tuhoon tuomittu ilmastonmuutoksen vuoksi. 

– Mulle se on vähän sellainen pelottava asia. Mutta yritän itse vaikuttaa siihen niin, että esimerkiksi kierrätän mahdollisimman paljon, 9-luokkalainen Sofia kertoo. 

– On myös sellaisia ihmisiä, joita ei oikeasti edes kiinnosta. Vaikka ne tietää, että esimerkiksi jääkarhut on vaarassa. Onhan se aika pelottavaa, Evelina jatkaa. 

Nuoret pohtivat, että yksi syy ihmisten välinpitämättömyyteen on se, että oikeaa tietoa on vaikea löytää. He kertovat itsekin päätyneensä lukemaan väärää tietoa internetistä. Evelina ja Sofia osallistuvat Ruusuvuoren koulussa ilmastopainotteiseen perusopetukseen. Yhdessä tekemällä on saatu aikaan muutosta ja luotu uusia ystävyyssuhteita. 

 

Tehdään kaikkea pientä kivaa, joka auttaa maailmaa.

Evelina ja Sofia

 

–Tehdään kaikkea pientä kivaa, joka auttaa maailmaa. Esimerkiksi Pörröt pulassa -projektissa järjestettiin alakoululaisille muistipeliturnaus eläinkorteilla. Samalla kerrottiin, millainen uhanalaisten eläinten tilanne maailmalla on, Evelina ja Sofia kertovat. 

Pihalla olevat niityt ovat yksi oppilaiden aloitteesta lähtenyt kokeilu. Idea lähti liikkeelle koululaisten halusta ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Nurtsit niityiksi -projektin osalta yhteistyötä on tehty Vantaan kaupungin kanssa. Toimintatavat ovat juuri sellaisia, joita UNICEF suomalaisissa kunnissa edistää. Lapset ja nuoret oppivat, miten voivat vaikuttaa juuri niihin ilmasto- ja ympäristöasioihin, jotka ovat heille itselleen tärkeitä.  

– Mahdollisuus toimia ja vaikuttaa itselle tärkeisiin ympäristöasioihin auttaa luomaan toivoa ja merkityksellisyyden kokemuksia lapsille ja nuorille, toteaa UNICEFin ilmastoasiantuntija Minna Suihkonen.

UNICEF kannustaakin kaikkia kuntia kertomaan lapsille ja nuorille, mitä kunnassa tehdään ilmasto- ja ympäristökriisien hillitsemiseksi ja edistämään lasten mahdollisuuksia vaikuttaa ympäristöasioissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu UNICEFin Lasten puolella -lehdessä 2/2022.

Julkaistu21.5.2023