Siirry sisältöön

EU toimittaa ilmateitse apua Gazaan - ensimmäisillä lennoilla toimitetaan UNICEFin hätäaputarvikkeita

EU aikoo perustaa Egyptin kautta humanitaarisen ilmasillan, jonka tarkoitus on toimittaa Gazaan hätäapua. Ensimmäisillä lennoilla kuljetetaan UNICEFin hätäaputarvikkeita.

Uutinen
UNICEFin hätäaputarvikkeita sisältäviä lavoja siirretään varastossa.
© UNICEF/UNI453827/Chahine

Ensimmäiset kaksi lentoa on tarkoitus lentää kuluvalla viikolla, ja ne pitävät sisällään UNICEFin hätäaputarvikkeita. Alueelle viedään muun muassa lääkkeitä, hätämajoitustarvikkeita sekä esimerkiksi saippuaa ja pyyhkeitä sisältäviä hygieniapakkauksia.  

EU kolminkertaisti humanitaarisen apunsa Gazan siviileille 75 miljoonaan euroon. Rahoitus kanavoidaan EU:n humanitaarisen avun kumppaneiden kautta, jotka työskentelevät Gazassa. 

Gazasta loppumassa vesi, sähkö, ruoka ja lääkkeet 

Yli 600 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Gazassa viime päivien aikana. Jo ennen tilanteen eskaloitumista 40 prosenttia Palestiinassa asuvista oli riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Viimeaikaisten tapahtumien vuoksi Gaza on asetettu saartoon ja alueelle tulevan vesi ja sähkö katkaistu sekä avustuskuljetuksien pääsyn alueelle kielletty. Alueelta ovat loppumassa vesi, sähkö, ruoka ja lääkkeet. Sähkön puute vaikuttaa niin puhtaan veden saamiseen kuin sairaaloiden toimintaan. Puhtaan juomaveden puute taas altistaa asukkaita erilaisille taudeille ja lisää entisestään sairaanhoidon tarvetta. YK on vaatinut avustuskuljetusten turvaamista Gazaan. 

Miten UNICEF auttaa Gazassa 

UNICEF on tehnyt alueella jo pitkään ohjelmatyötä, minkä vuoksi UNICEFilla oli Gazassa valmiina henkilökuntaa ja jonkin verran avustustarvikkeita, jotka pystyttiin jakamaan tilanteen kärjistyttyä. UNICEF on jo esimerkiksi toimittanut sairaaloihin lääkkeitä ja muita tarvikkeita, auttanut puhtaan juomaveden saamisessa sekä tarjonnut perheille käteisapua välittömien tarpeiden kattamiseen ja psykososiaalista tukea. Jaetut tarvikkeet eivät kuitenkaan riitä kattamaan valtavaa avun tarvetta. UNICEFilla on Egyptin ja Gazan rajalla valmiina avustuskuljetuksia, jotka lähtevät heti liikkeelle tilanteen niin salliessa.  

Tarkoitus on toimittaa alueelle lisää polttoainetta sairaaloiden tarpeisiin ja puhtaan veden jakelua ja pumppaamista varten. UNICEF aikoo myös esimerkiksi laajentaa lapsien ja perheiden psykososiaalista tukea, korjauttaa tuhoutunutta vesi- ja viemäristöverkkoa, tukea opetuksen järjestämistä, toimittaa alueelle peittoja ja telttoja sekä jakaa kodeistaan paenneille perheille hygieniapaketteja, jotka sisältävät esimerkiksi saippuaa, pyyhkeitä ja kuukautissuojia.  

 

Lue lisää UNICEFin työstä Gazassa

Julkaistu18.10.2023