Siirry sisältöön

Avulle kasvava tarve: Vuonna 2024 UNICEF auttaa 93,7 miljoonaa lasta kriisien keskellä

UNICEFin hätäapuvetoomus vuodelle 2024 on 8,6 miljardia euroa.

Uutinen
Kaksi lasta sortuneen rakennuksen edessä
© UNICEF/UN035877/LeMoyne

Humanitaarisissa kriiseissä ympäri maailmaa elävien lasten määrä on ennennäkemätön. UNICEF tarvitsee 8,6 miljardia euroa tavoittaakseen 93,7 miljoonaa apua tarvitsevaa lasta 155 maassa. Vuoden 2024 hätäapuvetoomus korostaa, että lasten kohtaamiiaan haasteisiin on vastattava nopeasti.

Vuonna 2024 lasten arvioidaan tarvitsevan yhä enemmän elintärkeää humanitaarista apua joka puolella maailmaa konfliktien, köyhyyden ja ilmastokriisin vaikutusten vuoksi. UNICEFin tavoitteena on tarjota humanitaarista apua noin 147 miljoonalle ihmisille.

– Miljoonat lapset elävät monimutkaisten ja kasvavien humanitaaristen kriisien keskellä. Tarvitsemme lisää joustavaa rahoitusta, jotta voimme yhdessä kumppaneidemme reagoida nopeasti lasten tarpeisiin kriiseissä ja valmistautua mahdollisiin tuleviin kriiseihin, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell.

Konfliktialueilla lapsia uhkaavat väkivalta, kodista pakeneminen ja tilanteen aiheuttama henkinen kuormitus. Myös koulutus ja muut peruspalvelut voivat keskeytyä. Ilmastonmuutos pahentaa kriisien laajuutta ja voimakkuutta. Ilmastokriisin vaikutusten kanssa kamppailevilla alueilla lapset kärsivät haasteista eniten. Ilmastokriisi vaarantaa lasten terveyden ja aiheuttaa elintarvike- ja vesipulaa ja rajoittaa koulutusmahdollisuuksia.

Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla kriiseihin epätasaisesti jakautunut ja korvamerkitty rahoitus haastoi humanitaaristen toimijoiden valmiutta vastata kasvaviin tarpeisiin. Puolet kaikesta rahoituksesta ohjattiin viiteen kriisiin: Afganistaniin, Ukrainaan ja Ukrainasta paenneiden auttamiseen, Syyriaan, Syyrian pakolaisten auttamiseen ja Etiopiaan. Gazan kriisin valitettava eskaloituminen on vaatinut 1,1 miljardia euroa vain kolmessa kuukaudessa ja riskinä on, että sen vuoksi rahoitusta ohjataan pois muista hätätilanteista.

UNICEFin vuoden 2024 hätäapuvetoomuksessa on tavoitteena:

  • Rokottaa 17,3 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan.
  • Hoitaa 7,6 miljoonan lapsen vakavaa aliravitsemusta.
  • Tukea 19,3 miljoonan lapsen pääsyä koulutuksen pariin.
  • Tarjota psykososiaalista- ja mielenterveystukea 26,7 miljoonalle lapselle, nuorelle ja huoltajalle.
  • Jakaa humanitaarista käteisavustusta 1,8 miljoonalle kotitaloudelle.
  • Järjestää puhdasta vettä 52,4 miljoonan ihmisen juoma- ja käyttövedeksi.
  • Järjestää 14,8 miljoonalle naiselle, tytölle ja pojalle tukea naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi.

– Lasten elämä ja tulevaisuus pitää turvata, he tarvitsevat katkeamattomat peruspalvelut, kuten puhdasta vettä, terveydenhuoltoa ja koulutusta. UNICEF yhdessä kumppaneiden kanssa on sitoutunut vastaamaan lapsiin vaikuttaviin humanitaarisiin kriiseihin kokonaisvaltaisesti, Russell sanoo.

Julkaistu15.12.2023