Siirry sisältöön

Vartti aikaa lähteä – Äidit ja lapset pakenevat Ukrainasta

Ukrainan pakolaiset tarvitsevat välitöntä apua. UNICEF pystyttää hätäapukeskuksia pakolaisten reiteille.

Artikkeli
Toppavaatteisiin puettu taapero katsoo vakavana kameraan äitinsä sylissä.

Jo miljoona ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan Ukrainan rajojen yli. Puolet pakolaisista on lapsia.

UNICEF on paikalla niin Ukrainassa kuin naapurimaissakin auttamassa pakenevia perheitä.

Kiovalainen Asya (pääkuvassa) pyrki Lvivin kaupungin ruuhkaisella juna-asemalla evakuointijunaan äitinsä ja pienen tyttärensä Sophien kanssa. Asya toivoi heidän pääsevän turvaan Puolaan. Perheen ambulanssilääkärinä työskentelevä isä oli jäänyt Kiovaan. 

– Sophien selviytymismekanismi on nukkuminen. Hän nukkuu paljon, Asya kertoi täpötäyden aseman hälyssä. 

Auta, lahjoita

Max pakenee äitinsä Alonan kanssa Siretin raja-aseman kautta Romaniassa. He ovat aikeissa suunnata Ranskaan. © UNICEF/UN0598495/Nicodim

Kiovalainen Alona kertoi, että pakenemispäätös piti tehdä hetkessä.

– Vanhempani asuvat Kiovan ulkopuolella ja heräsivät räjähdyksen ääniin talonsa lähellä. Pääsimme lähtemään 15 minuutissa.

Monet raja-asemille saapuvat perheet ovat kävelleet pitkiä matkoja jäätävässä lämpötilassa.

Pakenevat äidit ja lapset tarvitsevat suojaa, ruokaa ja puhdasta vettä. Monet lapset ovat myös traumatisoituneet näkemästään väkivallasta ja tarvitsevat kipeästi psykososiaalista tukea.

UNICEF työskentelee kellon ympäri pystyäkseen auttamaan kaikkia apua tarvitsevia. 

UNICEF Moldovan henkilökunta purkaa hygieniatarvikkeita rekasta. © UNICEF/UN0598145/Velixar

UNICEF Moldovan toimiston tiimi matkusti Palancan rajanylityspaikalle, jossa sijaitsee väliaikainen pakolaiskeskus.

Tiimi on toimittanut paikalle useita tonneja kipeästi kaivattuja hygieniatarvikkeita, kuten vaippoja, desinfiointiainetta ja kosteuspyyhkeitä.

Osallistu hätäapukeräykseen


Karinan 3-vuotias Luna-tytär sai leikkiauton UNICEFin Blue dot -hätäapukeskuksessa Romanian Sighetul Marmatieissa Ukrainan rajalla. © UNICEF/UN0599787/Nicodim

UNICEF organisoi parhaillaan kiireesti niin kutsuttujen Blue dot -hätäapukeskusten käyttöönottoa Moldovassa, Slovakiassa, Puolassa, Romaniassa, Unkarissa ja Tšekin tasavallassa suosituimpien pakolaisreittien varrella. Vastaavia keskuksia käytettiin vuosien 2015–2016 pakolaiskriisin aikana.

UNICEF Romania on avannut ensimmäisen Blue dot -keskuksen Ukrainan rajan pinnassa, ja keskukseen saapuu tuhansia äitejä ja lapsia päivittäin.

Keskuksissa tarjotaan yhdessä paikassa monia erilaisia palveluja pakolaisille. Keskuksissa esimerkiksi jaetaan hätäaputarvikkeita sekä annetaan tietoa ja psykososiaalista tukea. Niihin on myös järjestetty turvallisia tiloja äideille ja lapsille levähtämistä ja leikkimistä varten.

Lisäksi keskuksissa pyritään tunnistamaan erityisen haavoittuvassa asemassa olevat lapset, kuten yksin liikkuvat alaikäiset, ja järjestetään heidät turvaan. Perheestään eroon joutuneita lapsia autetaan löytämään perheenjäseniään.

Lahjoita Ukrainan lapsille

9-vuotias Yaroslav odottaa pakomatkan jatkumista Unkarin ja Romanian rajalla. Määränpää on vielä tuntematon. UNICEF/UN0599055/Moldovan

Yaroslav, 9, on paennut äitinsä Vican kanssa Unkarin ja Romanian rajalle. Heidän uuvuttava pakomatkansa alkoi pari päivää aiemmin Etelä-Ukrainan Khersonista.

Vica kertoi puhuneensa Khersoniin jääneiden ystäviensä kanssa.

– Kaikki lapset siellä pelkäävät kuollakseen. He piileskelevät kylpyhuoneissa, suojissa, kellareissa.

Auta UNICEFia auttamaan Ukrainan lapsia

Voit osallistua hätäapukeräykseen:

 

***

Pääkuva: Kiovalainen Asya odotti pienen tyttärensä kanssa pääsyä evakuointijunaan Lvivin kaupungissa. © UNICEF/UN0598096/Moskaliuk

Julkaistu4.3.2022