Siirry sisältöön

UNICEF: Ukrainan lapsia on suojeltava

- UNICEF on syvästi huolissaan Ukrainan lapsista. Maassa elää 7,5 miljoonaa lasta, joiden elämä ja hyvinvointi ovat uhattuna, sanoo Marja-Riitta Ketola, Suomen UNICEFin pääsihteeri.

Uutinen
Nuori oppilas esittelee koulun kellariin rakennettua pommisuojaa Donetskissa. Kuva: © UNICEF/UN0150819/Gilbertson VII Photo

UNICEF vetoaa välittömän tulitauon puolesta ja kehottaa kaikkia osapuolia noudattamaan kansainvälisiä velvoitteitaan suojella lapsia ja varmistamaan, että humanitaariset toimijat voivat turvallisesti ja nopeasti tavoittaa apua tarvitsevat lapset. UNICEF myös kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään hyökkäämästä sellaista keskeistä infrastruktuuria vastaan, josta lapset ovat riippuvaisia - mukaan lukien vesi- ja sanitaatiojärjestelmät, terveydenhuoltolaitokset ja koulut.

Jo ennen tänään kärjistynyttä tilannetta raskas tulitus on vahingoittanut Ukrainan kriittistä vesi-infrastruktuuria ja kouluja. Taistelujen laajentuessa humanitaarisen avun tarve saattaa nyt kasvaa maassa merkittävästi. Sotatoimien jatkuessa kymmenet tuhannet perheet voivat joutua jättämään kotiinsa ja tarvitsevat humanitaarista apua.

UNICEFin humanitaarinen työ on kohdistunut sekä aseellisen konfliktin vaikutuksiin että myös koronapandemian aiheuttamiin haasteisiin alueilla. UNICEF tarjoaa turvaa ja suojaa, terveyspalveluja, vettä ja sanitaatiota, psykososiaalista tukea sekä rahallisia avustuksia Ukrainassa  taistelujen jalkoihin jääneille ja pandemian vaikutuksista ja rajoitustoimista kärsineille lapsille ja heidän perheilleen.

UNICEF on toiminut maassa vuodesta 1997 alkaen. Ennen nyt alkaneiden sotatoimien syttymistä UNICEF on toiminut Luhanskin ja Donetskin alueilla ja hallituksen hallussa olevan Itä-Ukrainan seudulla, kontaktilinjan molemmin puolin.

Auta, osallistu hätäapuun Ukrainalle

  • UNICEF on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan lapsille osoitteessa unicef.fi/ukraina
  • Voit lahjoittaa myös tekstiviestillä: Lähetä tekstiviesti UKRAINA numeroon 16110 (viestin hinta 20 euroa).
Julkaistu24.2.2022