Siirry sisältöön

UNICEF toi kipeästi kaivattuja tarvikkeita kiovalaiseen synnytyssairaalaan

UNICEFin lahjoittamat sairaanhoitovälineet ja suojavarusteet tulivat kipeään tarpeeseen kiovalaisessa lastensairaalassa, jossa äitejä ja vastasyntyneitä hoidetaan pommitusten keskellä kellarissa.

Artikkeli
Tummatukkainen, tipukuvioiseen peittoon kiedottu vauva makaa nukkuen vaa`alla. Kuvassa näkyy myös aikuisen kädet.

Kiovan alueellinen synnytyssairaala Ukrainassa sai kipeästi tarvitsemaansa apua UNICEFin hätäapukuljetuksesta. UNICEF toimitti sairaalaan Kööpenhaminan keskusvarastoltaan muun muassa happirikastimia, vaakoja, suojavaatteita ja -maskeja ja muita hygieniatarvikkeita.

Tarvikkeita otettiin heti käyttöön. Niiden avulla hoidetaan synnyttäviä äitejä ja vastasyntyneitä vauvoja, jotka on siirretty pommituksilta turvaan sairaalaan kellariin.

UNICEFin toimittama apu, kuten vauvojen hengityksen tarkkailuun käytettävät apuvälineet pääsivät heti käyttöön kiovalaisessa synnytyssairaalassa. © UNICEF/UN0604108/Boyko

Sairaalan johtaja Nataliya Heynts toteaa, että tilanne on katastrofaalinen sairaalan kellarissa oleskeleville lapsille ja äideille.

- Täällä on kylmää, pimeää, eikä täällä ole sähköpistokkeita.

Sairaalan henkilökunta työskentelee äärimmäisten paineiden keskellä. Lapsia syntyy pommitusten aikana ja välillä sähköt katkeilevat. Heynts kertoo työskentelevänsä niin kokkina, lääkärinä kuin kirurginakin.

- Velvollisuutemme on pitää sairaala toiminnassa.

Synnytyssairaalan henkilökunta kantaa UNICEFin lahjoittamia happirikastimia sairaalaan. © UNICEF/UN0604211/Ratushniak

Ukrainalaiset ovat yhä kipeämmin avun tarpeessa. Perheet joutuvat suojautumaan taisteluilta maan alle, ja sadat tuhannet ukrainalaiset ovat ilman puhdasta juomavettä. Lääkkeistä ja hoitotarvikkeista on pulaa, ja muun muassa taistelu polioepidemiaa vastaan on pysähdyksissä.

UNICEFin ensimmäinen, 6. maaliskuuta Ukrainaan saapunut avustuskuljetus toi noin 62 tonnia tarvikkeita sodan repimään maahan.

Tarvikkeisiin kuului muun lääkkeitä, ensiapupakkauksia, synnytystarvikepakkauksia kätilöille, kirurgisia tarvikkeita sekä suojavälineitä koronalta suojautumiseen terveydenhuollon henkilöstön käyttöön. Lisäksi rekkoihin oli lastattu leluja ja varhaiskasvatustarvikkeita.


UNICEFin lahjoittamia laryngoskooppeja eli kurkunpään tähystämisen apuvälineitä tarvitaan synnytyssairaalassa, kun potilaalle joudutaan asettamaan hengitysputki. © UNICEF/UN0604083/Boyko

Lääketieteelliset tarvikkeita jaetaan UNICEFin ja paikallisten kumppaneiden voimin 22 sairaalaan sodasta kärsiville alueille eri puolilla Ukrainaa. Ne hyödyttävät yhteensä 20 000 äitiä ja lasta.

Jo tätä ennen UNICEF on jakanut avustustarvikkeita Ukrainassa sijaitsevista varastoistaan. UNICEF oli varustautunut ennalta konfliktin pahenemiseen varastoimalla hätäaputarvikkeita eri puolille maata.

Toinen hätäapukuljetus on jo Puolassa ja saapuu Ukrainaan lähipäivinä. Kööpenhaminasta ja Turkin Mersinin varastolta lähtenyt kuljetus sisältää muun muassa huopia, lasten lämpimiä talvivaatteita, hygieniatarvikkeita ja leluja.

Kiivaimpien taistelujen alle apua ei ole pystytty toimittamaan. UNICEF vaatii Ukrainaan välitöntä tulitaukoa, jotta apua saataisiin perille myös pahimmille taistelualueille ja lapset perheineen saataisiin evakuoitua turvaan.

Kahdessa viikossa Ukrainasta on paennut jo miljoona lasta. UNICEF auttaa myös maan rajojen yli pakenevia lapsia ja äitejä. UNICEF pystyttää pakolaisten reiteille Blue dot -keskuksia, jotka tarjoavat apua pakeneville lapsille ja äideille.

Auta sinäkin, lahjoita

 

Pääkuva: Vastasyntynyttä vauvaa punnitaan UNICEFin lahjoittamalla vaa`alla. ©  UNICEF/UN0604107/Boyko

Julkaistu11.3.2022