Siirry sisältöön

Tänä jouluna 40 miljoonaa lasta on joutunut jättämään kotinsa

Kotinsa jättämään joutuneiden määrä maailmassa on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Lapsi UNICEFin työntekijän sylissä.

Pakenevien lasten määrä on historiallisen suuri, YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan kotinsa jättämään joutuneita ihmisiä on maailmassa 100 miljoonaa, joista 40 miljoonaa on lapsia. Valtavan luvun takana on 40 miljoonan lapsen lapsuus ja heidän oma ainutkertainen tarinansa. 

– Perheet lähtevät pakoon kodeistaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun lapsilla ei ole tulevaisuutta. Yleensä se tarkoittaa sellaista tilannetta, että lapset eivät pääse kouluun, sanoo Suomen UNICEFin ohjelmatyön johtaja Inka Hetemäki.

Lähes 10 miljoona lasta joutui jättämään kotinsa sään ääri-ilmiöiden vuoksi vuonna 2020.

UNICEF

Pitkittyneiden konfliktien lisäksi ihmisiä ajaa pois kodeistaan sään ääri-ilmiöt kuten tappava kuivuus ja valtavat tulvat ajavat ihmisiä pois kodeistaan. Tällä hetkellä Itä-Afrikassa miljoonat ihmiset ovat jättäneet asuinalueensa äärimmäisen kuivuuden ja vedenpuutteen vuoksi. Pakistanissa puoli miljoonaa ihmistä elää maansisäisillä pakolaisleireillä valtavien tulvien tuhottua kodit. Euroopassakin pakoon lähteneitä on Ukrainan sodan vuoksi miljoonia. 

Pakenevat lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa ovat he sitten yksin tai perheensä kanssa. He ovat alttiita erilaiselle hyväksikäytölle ja kaltoinkohtelulle, ja lisäksi heillä on puutetta peruspalveluista, kuten koulutuksesta ja terveydenhuollosta.

– Lapsen elämässä pakolaisuuden merkitys on hyvin erilainen kuin aikuisen elämässä. Lapsen pitäisi vielä saada kaikki ne eväät, kuten koulutus, kasvaakseen täyteen mittaansa. Jos kaikki ne eväät viedään, on lapsen trauma ja menetys mittaamaton, Hetemäki kertoo.

Yli puolet kotinsa jättäneistä on maansisäisiä pakolaisia.

UNICEF

UNICEF työskentelee kaikkialla maailmassa puolustaen pakenevien lasten oikeuksia. Ensisijainen tavoite on se, että yhdenkään lapsen ei tarvitse lähteä pakoon. UNICEF tukee hyvää varhaislapsuutta ja lasten koulunkäyntiä sekä terveydenhuoltoa, mutta samalla kasvatetaan myös yhteisöjen varautumista mahdollisiin kriiseihin ja rakennetaan yhteiskunnalle kestäviä rakenteita.   

Tilanteessa, jossa pakenevia lapsia kuitenkin on järjestämme hätäapua sitä tarvitseville.  Organisoimme turvallisia tiloja lapsille ja perheille, joissa kotinsa jättämään joutuneet lapset voivat leikkiä, vanhemmat voivat levätä ja hoitaa lapsiaan ja pakomatkalla toisistaan eksyneet perheenjäsenet löytää toisensa.

Tuemme maiden hallintoa sellaisten lakien ja käytäntöjen toimeenpanemisessa, jotka kunnioittavat lapsen oikeuksia ja huomioivat pakenevien lasten erityistarpeet.  

Kaikki ovat pakomatkalla löytääkseen turvaa ja paremman elämän. Koulutus, terveydenhuolto ja ympärillä olevat turvalliset aikuiset ovat keskeinen osa lasten tulevaisuuden rakentamisessa.

Armollista on, että lapset korjaantuvat.

Inka Hetemäki, Suomen UNICEFin ohjelmatyön johtaja

– Armollista on se, että lapset korjaantuvat, koska ovat vielä kehittyviä ja kasvavia. Jos lapselle annetaan mahdollisuuksia ja toivoa, johon tarttua, niin hän pystyy nopeasti suuntaamaan itsensä niitä kohti, Hetemäki sanoo.

Julkaistu23.11.2022