Siirry sisältöön

Suomen UNICEFin kommentti Ulkoministeriön rahoituksen keskeyttämisestä: UNICEFiin ei kohdistu minkäänlaisia epäilyksiä varojen väärinkäytöstä

Suomen UNICEF kommentoi Ulkoministeriön rahoituksen keskeyttämistä YK-järjestöille. UNICEFin toiminnassa ja rahoituksessa ei ole epäselvyyksiä eikä toimintaan kohdistu minkäänlaisia väärinkäyttöepäilyjä.

Uutinen

Liittyen YLE:n uutisointiin 16.6.2022: Suomen Ulkoministeriön on päättänyt jäädyttää toistaiseksi rahoituksensa YK:n kehitysjärjestöille. Yksi näistä järjestöistä on YK:n lastenjärjestö UNICEF. Päätös liittyy epäilyyn varojen väärinkäytöstä YK:n hanketoimisto UNOPSin (United Nations Office for Project Services) S3i-ohjelmassa. Ulkoministeriö on pyytänyt, että kaikki Suomen tukemat YK:n kehitysjärjestöt antavat selvityksen organisaation riskienhallintamenetelmistä ennen rahoituksen jatkumista. 

Ulkoministeriön rahoituksen jäädyttäminen ei koske Suomen UNICEF ry:n toimintaa. Suomen UNICEF on kansallinen komitea, joka toimii pääosin yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä kerätyillä varoilla. Suomen UNICEF ry on yksi UNICEFin 36:sta kansallisesta komiteasta, jotka toimivat vauraissa maissa. Lisätietoja Suomen UNICEFin varojen käytöstä ja taloudesta löytyy osoitteesta www.unicef.fi/unicef/tietoa-taloudesta.  

Rahoituksen jäädyttäminen koskee Suomen valtion tukemaa kansainvälistä UNICEFia. UNICEF ei saa osuutta YK:n jäsenmaksuista, vaan toiminta perustuu täysin lahjoituksiin. Kolmannes varoista tulee yksityishenkilöiltä, loput eri maiden hallituksilta ja yrityksiltä. 

Eettisyys ja rehellisyys ovat olennainen osa UNICEFin työtä lasten hyväksi, jotta varmistetaan varojen käytön vastuullisuus. UNICEFin tilintarkastuskertomukset ovat saatavilla julkisina asiakirjoina avoimuuden ja vastuuvelvollisuuden lisäämiseksi. UNICEFin johtokunta päätti jo vuonna 2012, että kaikki sisäisen tarkastuksen dokumentit ovat julkisia asiakirjoja. Lisätietoja osoitteesta www.unicef.org/auditandinvestigation/internal-audit-reports. 

UNICEF ei hyväksy minkäänlaista epärehellistä toimintaa tai korruptiota ja suhtautuu erittäin vakavasti kaikkiin varojen väärinkäytöksiin. Kaikki petokset ja petosepäilyt tutkitaan perusteellisesti. 


Lisätietoja: 

Terhi Bruun, viestintäpäällikkö Suomen UNICEF
0505416068, [email protected]

Julkaistu16.6.2022