Siirry sisältöön

Sata päivää sotaa Ukrainassa - yli 5 miljoonaa lasta humanitaarisen avun tarpeessa

Sadan sotapäivän raja on rikkoutumassa Ukrainassa. Sodan seuraukset ovat musertavat: yli 5 miljoonaa lasta on humanitaarisen avun tarpeessa, ja satoja lapsia on kuollut tai haavoittunut. UNICEF vie avun perille Ukrainaan ja naapurimaihin, joihin lapset ovat paenneet. 

Uutinen
Harkovassa lapset ja perheet hakeutuvat suojaan muun muassa metroasemille.
© UNICEF/UN0634457/Gilbertson

UNICEFin mukaan yli viisi miljoonaa sodasta kärsivää lasta tarvitsee humanitaarista apua. Hädänalaisista lapsista kolme miljoonaa elää Ukrainassa ja yli kaksi miljoonaa sotaa paossa maan rajojen ulkopuolella. YK:n ihmisoikeusjärjestö OHCHR:n mukaan joka päivä keskimäärin yli kaksi lasta kuolee ja yli neljä haavoittuu Ukrainassa.  

Jo 262 lapsen on vahvistettu kuolleen ja 415 loukkaantuneen, ja lähes kaksi kolmesta lapsesta on joutunut jättämään kotinsa sodan takia.  

- Vastaavaa lasten hätätilaa ei ole nähty Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Sodan pitkittyessä lasten ahdinko vain syvenee, ja seuraukset vaikuttavat lapsiin kaikkialla maailmassa, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Yksin jääneet lapset
erityisen suojattomia 

UNICEF varoittaa, että sota on aiheuttanut akuutin ja pitkäkestoisen lastensuojelun kriisin. Sotaa pakenevat lapset ovat alttiita monille vaaroille, muun muassa ihmiskaupalle ja monenlaiselle väkivallalle. He kaikki, mutta etenkin perheistään eroon joutuneet lapset, tarvitsevat turvaa, psykososiaalista tukea ja hoitoa sodan aiheuttamiin syviin traumoihin. 

UNICEF kumppaneidensa kanssa panostaa ammattitaitoisen psykososiaalisen tuen tarjoamiseen maassa sitä tarvitseville.

- Sodan vaikutukset lapsiin alkavat näkyä nyt myös lisääntyvinä mielenterveyshaasteina. 2–4 kuukauden kuluttua kuolemaa tai kuolemanpelkoa kohdanneissa lapsista osalla alkaa kehittyä traumaperäistä stressireaktiota. Ilman osaavaa hoitoa on vaara, että stressireaktiosta voi jäädä pitkäaikaisia vaurioita, sanoo Suomen UNICEFin kansainvälisen hätäavun asiantuntija Tarmo Heikkilä.  

Myös lapsille tärkeää infrastruktuuria vaurioituu joka päivä. Tähän mennessä jo satoja kouluja ja 256 terveydenhuollon rakennusta on vaurioitunut.

UNICEF vie avun
perille Ukrainassa

UNICEF on jatkuvasti paikalla Ukrainassa ja lähialueilla auttamassa sodan jalkoihin jääneitä lapsia. Perheille ja lapsille toimitetaan puhdasta vettä, ruokaa, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja terveydenhoitoa. Lisäksi UNICEF pyrkii järjestämään lapsille opetusta ja lastensuojelun tukea. 

UNICEF on toimittanut Ukrainan sisällä jo 2,1 miljoonalle ihmiselle lääkkeitä ja terveydenhoitoa sekä puhdasta vettä alueilla, joilla sodankäynti on vahingoittanut vedenjakelua.  

Psykososiaalista tukea on saanut jo yli 610 000 ihmistä, ja 290 000 lapselle on toimitettu opiskelutarvikkeita. Sodan aiheuttama taloudellinen romahdus vaikeuttaa vanhempien mahdollisuuksia pitää huolta lapsista: UNICEFin humanitaariseen käteisapuohjelmaan on rekisteröity jo yli 300 000 perhettä. 

UNICEF auttaa
huolehtimaan pakolaisista

UNICEF toimii myös maissa, joihin Ukrainan pakolaiset saapuvat, ja auttaa peruspalvelujen toteutuksessa. Työ tarkoittaa esimerkiksi rajavartijoiden kouluttamista ihmiskaupan tunnistamisessa sekä opetusviranomaisten tukemista pakolaislasten koulunkäynnin turvaamisessa. Esimerkiksi Moldovassa UNICEFin rahallinen apu on tavoittanut jo yli 52 000 pääasiassa äitien yksin huoltamaa perhettä. 

UNICEFin pakolaistyö tarkoittaa myös apua rokotusten järjestämisessä sekä turvallisten leikki- ja oppimispaikkojen perustamista lapsille. 

Tule mukaan tukemaan Ukrainan lapsia. Lahjoita hätäapuun

Julkaistu1.6.2022