Siirry sisältöön

Online-päiväkoti vie lasten ajatukset kauas sodasta

UNICEFin YouTube -päiväkoti tuo Ukrainan lapsille rahtusen normaalia lapsuutta, olivat he missä tahansa. Heti ensimmäisellä viikolla päiväkotivideoita katsottiin yli 300 000 kertaa.

Lotta Ehrnrooth Artikkeli
Lotta Ehrnrooth
Kolmen kuvan sarja sinisellä taustalla. Vasemmassa kuvassa tyttö esittelee piirrosta eläimistä, keskikuvassa kaksi valkotakkista tyttöä nauravat, ja oikeassa kuvassa tytöt istuvat lattialla ja pitävät apinapehmolelua kädessä.
© UNICEF

Sodan luvut musertavat: jo yli viisi miljoonaa ukrainalaista, puolet heistä lapsia, on helmikuun jälkeen jättänyt kotinsa ja koko maansa. Maansisäisinä pakolaisina elää Ukrainassa jo 7,7 miljoonaa ihmistä, heistäkin 3 miljoonaa lapsia – kaikki akuutin tuen tarpeessa. 

Sota vie lapsilta rutiinit: päiväkodit, esikoulut, koulun. UNICEF on ollut sodan alusta asti paikan päällä sekä Ukrainassa että pakolaisreiteillä naapurimaissa tarjoamassa lapsille opetusta ja psykososiaalista tukea välittömän kriisiavun osana.  

YouTube -päiväkoti
opettaa ja viihdyttää
 

Kun lapset eivät voi tulla päiväkotiin, varhaiskasvatus tuodaan lasten luo sinne, missä he ovat. UNICEFin yhteistyökumppaniensa kanssa kehittämä YouTube-päiväkoti tarjoaa alle kouluikäisille ukrainalaislapsille rahtusen normaalia lapsuutta kriisin keskelle.  

Päiväkotiprojektin toteuttajat ovat varhaiskasvatuksen ja mielenterveyden ammattilaisia, jotka tietävät, mitä lapset konfliktissa tarvitsevat. Online-päiväkoti helpottaa uupuneiden vanhempien taakkaa, kuroo omalta osaltaan kiinni myös oppimisen menetyksiä ja auttaa lapsia irrottautumaan sodasta heille sopivan toiminnan avulla.  

Ensimmäisiä YouTube-päiväkotijaksoja katsottiin aloitusviikon aikana yli 300 000 kertaa. Uusia jaksoja julkaistaan joka päivä. Alun teemoja olivat esimerkiksi kevät ja avaruus: millaisia ovat kevään kukat, minkä nimisiä planeetat. Opetuksen seassa on esimerkiksi stressiä vähentäviä hengitysharjoituksia, liikuntaa ja satutuokioita. 

Vettä, ruokaa ja lääkkeitä –
UNICEF auttaa laajalla skaalalla
 

Lähes 16 miljoonaa ihmistä Ukrainassa on akuutin humanitaarisen avun tarpeessa. Maaliskuun alun jälkeen jo ainakin 835 000 ihmistä on jo saanut UNICEFin tuella terveydenhoitoa, 400 000:lle on toimitettu puhdasta juomavettä ja yli 86 000 on saanut hygieniatarvikkeita. Jo yli 70 000 perhettä on ilmoittautunut maaliskuun lopussa aloitettuun käteisapuohjelmaan. 

Lisäksi UNICEF toimittaa esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen suunnattuja tarvikepaketteja, järjestää lapsille ja nuorille turvallisia, ammattilaisten valvomia kohtaamispaikkoja tarvittaessa vaikka maan alla ja kouluttaa opetuksen ammattilaisia.  

Myös naapurimaihin paenneet tarvitsevat apua. Esimerkiksi pelkästään Puolaan oli huhtikuun puoleenväliin mennessä saapunut 846 650 alaikäistä ukrainalaista. Perheille tarkoitetut Blue Dot-palvelupisteet auttavat Romaniassa, Puolassa ja Moldovassa, ja 30 uutta Blue Dot -pistettä avataan pian muun muassa Italiassa ja Unkarissa. Perheille tarjotaan myös rokotuksia sekä opetuksen tukea esimerkiksi erityisillä Play and Parenting Support Hub -kohtaamispaikoilla. 

Julkaistu2.5.2022