Siirry sisältöön

Näin UNICEF toimittaa hätäavun Ukrainan sodan keskelle - ja kriiseihin ympäri maailmaa

UNICEFin hankintaosaston hätäaputyön päällikkö Emma Maspero kertoo, kuinka hätäaputarvikkeet saavuttavat lapset pommitusten keskellä Ukrainassa ja luonnonkatastrofien alla muualla maailmassa.

Artikkeli
Avustuspakkauaksia lähdössä lasten ja perheiden avuksi.

Työskentelet tällä hetkellä Ukrainassa. Mitä työhösi sisältyy?

Tehtäväni on Länsi-Ukrainan Lviviin suurkaupungissa tukea UNICEFin Ukrainan maatoimistoa vastaamaan sodan aiheuttamaan humanitaariseen kriisiin.

Päivittäisessä työssäni arvioin, mistä hätäaputarvikkeista on eniten pulaa, etsin tarvikkeille luotettavimmat toimitusreitit ja organisoin toimitusten kuljettamisen niitä tarvitseville lapsille ja perheille Ukrainassa sekä naapurimaissa.

Huolehdin, että maatoimisto saa tarvitsemansa tuen, mutta työn todellisia sankareita ovat Ukrainan kollegani. Sodan sytyttyä he toimivat tehokkaasti ja perustivat tarvikevaraston Lviviin, jotta tarvittavat hätäaputoimitukset saatiin kuljetettua Kööpenhaminan keskusvarastolta Ukrainaan. Lvivistä tarvikkeet lähetetään eteenpäin juna- ja autokuljetuksilla eri puolille maata.

Maatoimistolla kaikki työskentelevät hiki hatussa organisoiden kuljetuksia ja auttaen varusterekkojen lastaamisessa. Samaan aikaan huoli oman perheen ja ystävien turvallisuudesta kasvaa.

Millainen on Ukrainan humanitaarinen tilanne tällä hetkellä?

Todella huolestuttava. 25. maaliskuuta 4,3 miljoona lasta – yli puolet maan 7,5 miljoonasta lapsesta – oli joutunut pakenemaan kotoaan. Näistä 1,8 miljoonaa lasta on paennut naapurimaihin.

Ukrainan sisällä tilanne pahenee koko ajan. Lapset tarvitsevat suojelua kiireisesti. Ukrainaan saapuessani Puolan rajalla valtava määrä lapsia ja naisia matkasi Puolan puolelle kantaen omaisuuttaan ja lemmikkejään mukanaan sen minkä pystyivät.

Sodan keskelle on joutunut paljon haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, se näkyy pakenevien lasten lisäksi esimerkiksi rajan ylittävien iäkkäiden naisten määrässä.

Millaista apua UNICEF toimittaa Ukrainaan? Onko tarvikkeet vaikea saada perille?

UNICEF oli yksi ensimmäisiä järjestöjä, joka onnistui toimittamaan hätäapukuljetuksia rajan yli Ukrainaan, joten pystyimme aloittamaan tarvikkeiden jaon nopeasti.

Tähän mennessä olemme toimittaneet yhteensä 1000 tonnia hätäaputarvikkeita Ukrainaan ja naapurimaihin Moldovaan, Puolaan ja Romaniaan. Kuljetukset sisältävät muun muassa terveystarvikkeita, hygieniapakkauksia, koulutarvikkeita sekä talvivaatteita ja huopia vauvoille ja alle 14-vuotiaille lapsille.

Naapurimaihin toimittamamme avustukset menevät pääosin UNICEFin ja UNHCR:n perustamiin Blue Dot- hätäapukeskuksiin. Keskukset tarjoavat paenneille perheille levähdyspaikan, jakavat heille tietoa, tunnistavat yksin matkaavat ja perheestään eroon joutuneet lapset ja huolehtivat näiden suojelusta.

Ukrainan sisällä kuljetusreittien löytäminen pahimman tulituksen alla oleviin kaupunkeihin on vaikeaa, mutta etsimme jatkuvasti ratkaisuja toimittaaksemme niin paljon avustustarvikkeita kuin mahdollista.

Esimerkiksi viime viikolla UNICEFin hätäaputarvikkeita kuljettava juna pääsi kiivaiden taisteluiden alla olevaan Pohjois-Ukrainan Harkovaan. Kun tällainen mahdollisuus kuljetusreitille aukeaa, toimimme salamannopeasti, jotta tarvikkeet saadaan lastattua ja kuljettava taho pääsee matkaan.

UNICEFin sosiaalityöntekijö lohduttaa ukrainalaisia lapsia leikkimällä heidän kanssaan.

Sosiaalityöntekijä leikkii kotoaan paenneiden ukrainalaislasten kanssa lapsiystävällisessä tilassa UNICEFin tukemassa Blue Dot- hätäapukeskuksessa Moldovan Chisinaussa. Kuva: UN0610996/Modola

Mitä tarvikkeita ennakoit lasten tarvitsevan eniten tulevina viikkoina ja kuukausina?

Talvivaatteet ja huovat ovat tärkeitä kylmyyden takia. Tarvitsemme myös paljon terveystarvikkeita kuten lääkkeitä ja kätilö- ja kirurgivälineitä. Turvallisen juomaveden järjestämiseksi vesi- ja hygieniatarvikkeille on jokaisessa kriisissä kysyntää.

Ukrainassa on kuitenkin edelleen alueita, joille avustustarvikkeiden toimittaminen ei ole onnistunut. UNICEF ja muut järjestöt tarvitsevat kiireellisesti humanitaarisia käytäviä näille alueille.

Voit tukea työtämme Ukrainassa, lahjoittamalla.

UNICEF auttaa koko ajan monessa kriisissä ympäri maailmaa. Missä apua tarvitaan?

Vastaamme tällä hetkellä useaan kriisiin. Pelkästään tavaratoimitusten määrässä Afganistan ja Jemen ovat näistä suurimmat. Molemmissa maissa lasten oikeus kasvaa turvassa, saada terveydenhoitoa ja kunnollista ravintoa sekä käydä koulua on vakavasti uhattuna.

Esimerkiksi Afganistanissa työskennellessäni vietin paljon aikaa koulujen kunnostamisen parissa. Olen huolissani erityisesti tyttöjen kouluun pääsystä. Myös aliravitsemus on suuri huoli. Perheillä ei ole riittävästi ruokaa ja lapset jäävät vaille tärkeitä kasvuun tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita.

Avustustarvikkeet on kiireellisesti saatava perheiden luo, mutta logistiikan järjestäminen Afganistanissa on todella haasteellista. Afganistan on sisämaavaltio, jonka talvet ovat kovia. Tiesulut ovat yleisiä monessa osassa maata. Teemme kuitenkin aina kaikkemme kiertääksemme nämä haasteet.

Poika saa avustusåaketin UNICEFin työntekijältä.

12-vuotias Ahmad Shah vastaanottaa huovan, talvitakin, talvikengät, pressun, ämpärin ja hygieniapakkauksen sisältävän paketin UNICEFilta Afganistaniin tammikuussa 2022 iskeneen maanjäristyksen jälkimainingeissa. Kuva: UN0586689/Bidel

Entä UNICEFin toiminta luonnonkatastrofeissa?

Luonnonkatastrofien osalta olemme jatkuvassa valmiudessa. Ylläpidämme keskusvarastoamme Kööpenhaminassa ja muita isoja varastojamme Dubaissa, Guangzhoussa ja Panamassa, jotta hätäaputarvikkeet saadaan lähetettyä heti katastrofin iskiessä.

Viime kuukausien aikana nopeaa reagointia on tarvittu paljon. Joulukuusta lähtien taifuunit ovat koetelleet Filippiinejä ja Madagaskarilla on ollut useita myrskyjä muutaman viikon sisään. Kaukana Tyynellämerellä sijaitsevalla pienellä Tongan saarella koettiin tammikuussa sekä tulivuorenpurkaus että tsunami.

Juuri Tonga oli logistisesti kaikkein haasteellisin, sillä saari on niin kaukana säännöllisistä toimitusreiteistämme. UNICEFin Brisbanen varaston nopean toiminnan ansiosta maa- ja aluetoimistomme pystyivät kuitenkin nopeasti toimittamaan Tongalle hätäapua kuten vesi- ja hygieniatarvikkeita, vesisäiliöitä, pressuja, leikkitarvikkeita ja telttoja.

Olemme varautuneet luonnonkatastrofien lisäksi muihin katastrofeihin kuten yhä pahenevaan kuivuuteen Somaliassa.

Mitä UNICEFin toimittamat avustustarvikkeet merkitsevät lapsille ja perheille?

Olen työskennellyt UNICEFilla 14 vuotta kuudella eri komennuksella ja todella nähnyt, kuinka toimittamamme apu pelastaa henkiä ja muuttaa elämiä.

Esimerkiksi Zimbabwessa UNICEFin vesi-, sanitaatio- ja hygieniatarvikkeet pelastivat lapsia hengenvaaralliselta ripulilta. Afganistanissa pidin sylissäni vauvaa, joka oli syntynyt turvallisesti sairaalassa UNICEFin toimittamien terveystarvikkeiden tukemana. Afganistanissa jaoimme myös UNICEFin sinisiä koulureppuja ja oli rohkaisevaa nähdä lapsia matkalla kouluun siniset reput selässä. Somaliassa sairaaloiden ja terveyskeskusten kunnostaminen takasi hoidon potilaille koronapandemian aikana.

Logistiikan ammattilaiselle ei olekaan parempaa tunnetta kuin seistä kiitoradalla vastaanottamassa tarvikkeita täynnä olevaa lentokonetta tai katsoa kuorma-auton lähtöä varastolta tietäen, että se on menossa apua tarvitsevien lasten luo.

Olipa kyseessä mikä tahansa kriisi, päämäärämme on aina sama – mahdollisimman monen lapsen tavoittaminen mahdollisimman nopeasti.

Tehokkain tapa tukea UNICEFin työtä kriisiessä on ryhtyä kuukausilahjoittajaksi. Lisätietoa kuukausilahjoittamisesta löydät täältä. Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Julkaistu5.4.2022