Siirry sisältöön

Matkalaukun kokoinen koulu

UNICEFin School-in-a-box mahdollistaa lasten koulunkäynnin jatkumisen kriisin kohdatessa.

Anni Helkovaara Artikkeli
UNICEFin school-in-a-box -koulutarvikelaatikko.
© UNICEF

School-in-a-box on kannettava koulutarvikelaatikko, jonka ansiosta lasten koulunkäynti voi jatkua myös katastrofi- ja kriisialueilla. Laatikko sisältää koulutarvikkeita, kuten kirjoitusvälineitä, vihkoja ja jopa ilmalla täytettävän karttapallon, sekä opetusmateriaaleja yhdelle opettajalle ja 40 oppilaalle kolmen kuukauden ajaksi.  

Kriisin keskellä pakkauksen yksinkertaiset koulutarvikkeet ovat kultaakin kalliimpia. Ison matkalaukun kokoinen laatikko suojaa tarvikkeita, ja pakkauksen mukana tulevan maalipurkin ansiosta sen kannesta voi tehdä helposti liitutaulun. 

UNICEF kehitti School-in-a-box -laatikon yhteistyössä UNESCOn kanssa vuonna 1994. Konsepti on pysynyt samanlaisena siitä asti, mutta laatikkoa on vuosien varrella kehitetty entistä paremmaksi ja inklusiivisemmaksi. Tänä päivänä laatikko sisältää esimerkiksi opettajan ohjekirjan erityislasten huomioimiseen opetuksessa sekä pistekirjoituksella varustetun kellon, jonka avulla myös näkövammaiset lapset voivat opetella kellotaulun. 

Kriisin keskellä koulu
tuo tasapainoa
 

School-in-a-box -koulutarvikelaatikko on tärkeä osa UNICEFin hätäapua. Laatikot kasataan Kööpenhaminassa sijaitsevassa keskusvarastossa, josta ne voidaan toimittaa kriisialueille kaikkialla maailmassa 72 tunnissa.  

Koulutarvikelaatikoita on pelkästään vuoden 2022 alkupuoliskolla toimitettu kriisialueille muun muassa Ukrainassa ja Haitissa. Koronapandemian aiheuttamien koulusulkujen aikana ne puolestaan mahdollistivat koulunkäynnin jatkumisen lapsille ympäri maailman. 

Kriisit ja katastrofit tuovat mukanaan epävarmuutta, pelkoa ja surua – kriisin keskellä juuri mikään ei ole enää entisellään lapsen elämässä. Silloin koulun merkitys kasvaa entistä suuremmaksi. Koulunkäynti, sen rutiinit, turva ja hoiva, tuovat kipeästi kaivattua tasapainoa tilanteisiin, joissa lasten elämä on kääntynyt ylösalaisin. 

Mahdollistamalla lasten ja nuorten koulunkäynnin jatkumisen kriisien aikana ja niiden jälkeen, UNICEF tukee heidän ja koko yhteisön toipumista. 

Julkaistu31.7.2022