Siirry sisältöön

Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus kidutettujen lasten ja nuorten kuntoutustyölle

Tunnustus myönnetään vuosittain lapsen oikeuksien puolesta työtä tehneelle henkilölle tai taholle.

Uutinen
Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vastaanottajat ryhmäkuvassa.

Suomen UNICEFin jakaman lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen sai tänä vuonna Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen kidutettujen lasten- ja nuorten kuntoutus.

Kuntoutus hoitaa sodan vuoksi vaikeasti traumatisoituneita lapsia ja nuoria, jotka ovat saapuneet Suomeen kiintiöpakolaisina. Lapsille ja nuorille suunnattu kuntoutus on erityisen tärkeää, sillä usein lasten kokemukset sodasta ja traumoista jäävät toissijaisiksi aikuisten kokemusten rinnalla. 

– Sodat ja kriisit osuvat erityisesti lapsiin, joiden kasvu on vielä kesken, ja jotka tarvitsevat osakseen erityistä suojelua. Tämän vuoden tunnustus myönnetään työstä, joka tukee kaikkein haavoittuvimpia lapsia ja nuoria Suomessa, sanoo lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen nimitysvaliokunnan puheenjohtaja, rouva Jenni Haukio

Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus on kuntouttanut kidutuksen uhreja vuodesta 1993 alkaen. Tällä hetkellä keskuksessa toimii neljä moniammatillista työryhmää, joista yksi keskittyy kidutettujen lasten ja perheiden kuntoutukseen.
   
– Kuntoutus lähtee siitä, että sotaa ja kidutusta kokeneita lapsia kuullaan ja heille tulee kokemus siitä, että heidän tarinansa on arvokas. Lapsella on oikeus ihmisarvoiseen tulevaisuuteen traumaattisista kokemuksista huolimatta, kertoo projektipäällikkö Marjo Neste.  

Kuntoutus tukee lasten hyvinvointia ja sopeutumista yhteiskuntaan. Keskuksen palvelut ovat valtakunnallisia ja asiakkaille maksuttomia. Kliinisen hoitotyön lisäksi yksikkö tarjoaa koulutusta, konsultaatiota ja työnohjausta pakolaisten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

– Jokaisella meille tulleella lapsella on selviytymistarina kerrottavanaan. Meidän tehtävämme on kuulla lasta ja luoda toivolle tilaa, jonka varassa on turvallista unelmoida ja rakentaa tulevaisuutta. Tuntuu hienolta saada tämä tunnustus meidän työllemme, Neste sanoo. 

Julkaistu16.11.2022