Siirry sisältöön

Kympin todistus – jokainen lapsi ansaitsee tulla nähdyksi

UNICEFin Kympin todistus -kampanja korostaa positiivisen palautteen merkitystä. Lapsen tulee saada tietää olevansa lähimmäisilleen tärkeä.

Uutinen
UNICEFin Kympin todistus muistuttaa oppilaita ja heidän vanhempiaan lapsen oikeuksista.

Koulujen kevätjuhlapäivän lähestyessä UNICEF kannustaa kouluja ja opettajia jakamaan oppilailleen perinteisen lukuvuositodistuksen lisäksi Kympin todistuksen

Kympin todistuksessa jokainen lapsi saa pelkkiä kymppejä. Kympin todistuksessa saa arvosanan esimerkiksi siitä, kuinka tärkeää on, että hänellä on turvallinen olo, sekä siitä, kuinka arvokkaita hänen omat mielipiteensä ovat. 

Positiivinen palaute
jää lapselle mieleen 

Kympin todistus muistuttaa koululaisia ja heidän vanhempiaan lapsen oikeuksista sekä positiivisen palautteen merkityksestä.

– Joka ikinen lapsi ansaitsee tulla nähdyksi. Hyväksyvä katse, lämmin suhtautuminen ja aikuisen antama arvostus luovat pohjan lapsen elämälle. Vielä aikuisenakin on helppoa muistaa, millaisin silmin meitä lapsena katsottiin, kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio sanoo.

Se, miten lapsi pärjää eri kouluaineissa ei vähennä tai nosta hänen ihmisarvoaan. Jokainen lapsi ja nuori on arvokas omana itsenään.  

– Koulujen päättyessä suoritukset korostuvat. Todistusten äärellä nousee väistämättä vertailua, onnistumisen tunteita ja pettymyksiä. Joku on kenties pinnistellyt koko vuoden vaikeiden kotiolojen kanssa. Vitonenkin voi olla voitto, kun tilanne on lapselle kohtuuttoman kova. Jokainen lapsi ansaitsee kuitenkin täyden kympin ihan jo siitä, että hän on olemassa, Kallio sanoo.

Kympin todistus
on hyvä alku kesälomalle

Kouluvuosi on monelle lapselle tiukka puristus. Kesäloman alku on siksi erityisen tärkeä hetki koululaisten ja heidän perheidensä elämässä.

– Moni on näiden kummallisten vuosien jäljiltä väsyksissä ja kaipaa iloa. Kesä tuo kaivattua hengähdystaukoa ja hellittämistä. Yhdessä voi myös olla rennosti väsynyt ja kuulostella päivä kerrallaan, mitä juuri me nyt tarvitsisimme, Kallio sanoo.

Kuka tahansa voi antaa läheiselleen lapselle Kympin todistuksen. Levittämällä tietoa Kympin todistus -kampanjasta osoitamme yhdessä tukemme Suomen koululaisille.

– Vaikka moni lapsi kuulee ja tietää olevansa läheisilleen tärkeä, on myös liikaa lapsia, jotka sitä sisimmässään epäilevät. Koulutodistuksen rinnalla Kympin todistus vie lapsuuden ytimeen: oikeuteen olla olemassa, turvattu, suojattu ja tärkeä, Kallio sanoo.

Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio. Kuva: WSOY / Mikko Rasila

Kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio toivoo, että jokainen lapsi saisi Kympin todistuksen. Kuva: WSOY / Mikko Rasila

UNICEFin Kympin todistus julkistettiin vuonna 2019 ja tähän mennessä sen on saanut jo lähes 360 000 lasta.

Julkaistu2.5.2022