Siirry sisältöön

Ilmastonmuutos ja nälkäkriisi uhkaavat lasten koulunkäyntiä Keniassa

Yli kaksi miljoonaa lasta Keniassa ei pääse kouluun. Ilmastonmuutos, koronapandemian vaikutukset ja Ukrainan viljakuljetuksien epävarmuus heikentävät tilannetta entisestään. Suomen koululaiset keräävät UNICEF-kävelyissä varoja Keniaan.

Maija Puska Artikkeli
Maija Puska
Kenialaiset oppilaat kirjoittavat oppitunnilla.
© UNICEF Kenia/2022

Kenian Garissassa asuvat ystävykset Hanisa ja Najma ovat seitsemännellä luokalla. Heitä huolestuttaa se, että monet lapset Keniassa eivät pääse kouluun. 

- Me elämme turvallisella alueella ja käymme koulua, mutta kaikilla ei ole niin hyvä tilanne, Najma sanoo. 

Keniassa yli kaksi miljoonaa lasta ei käy koulua. Syy siihen, miksi lapsi ei pääse kouluun voi olla esimerkiksi se, ettei perheellä ole varaa edes ruokaan. Suuri osa Kenian tuontiviljasta tulee Ukrainasta. Sodan myötä viljakuljetukset ovat pysähtyneet ja ruoan saanti vaikeutunut. Tämän seurauksena aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä Keniassa kasvaa.  

Hanisa ja Najma osallistuvat ystäviensä kanssa kouluruokailuun.

Myös koronapandemia vaikuttaa edelleen monien lasten ja lapsiperheiden elämään Keniassa. Koulusulkujen jälkeen monien lasten koulupolku on katkennut kokonaan. Erityisesti vammaiset lapset ja erityistä tukea tarvitsevat oppilaat Keniassa ovat kärsineet koulusuluista. 

Ilmastonmuutos koululaisten arjessa

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa Keniassa esimerkiksi kuivuutta ja tulvia. Tämän seurauksena lapset saattavat joutua jättämään koulun kesken tai menettää kotinsa. 

Lisäksi ilmastokriisi lisää hyönteisten levittämiä tauteja, vaikeuttaa maanviljelyä ja lisää lasten aliravitsemusta. Ilmastonmuutos horjuttaa siis lasten oikeuksia päästä kouluun ja elää turvallista elämää. 

UNICEFin tuella kouluihin Keniassa on järjestetty puhdasta vettä ja peseytymismahdollisuuksia.

Myös Hanisa ja Nagma ovat huomanneet ilmastonmuutoksen vaikutukset arjessaan. 

- Välillä, kun on kuivaa, ihmiset joutuvat etsimään juomavettä todella kaukaa. Ilman vettä ei voi laittaa ruokaa. Ihmiset eivät selviä ilman vettä, Hanisa sanoo. 

- Minunkin koulumatkallani on joki, joka tulvii välillä todella pahasti. Silloin joudun kulkemaan pitkää kiertoreittiä ja joskus mietin, että kuinka oikein pääsen kouluun, Hanisa jatkaa. 

Suomen koululaiset keräävät varoja Keniaan

Suomen koululaisten UNICEF-kävelytapahtumissa kerätään tänä vuonna varoja Keniaan. 

UNICEF-kävelyyn osallistumalla Suomen koululaiset puolustavat lapsen oikeuksien toteutumista ja erityisesti kaikkien lasten oikeutta käydä koulua. Kerätyillä varoilla UNICEF ja sen kumppanit tekevät työtä, jotta lapset ja nuoret Keniassa pääsisivät kouluun, saisivat elää turvallista elämää ja toteuttaa unelmiaan. 

Lue lisää UNICEF-kävelystä.

Katso video Hanisan ja Najman elämästä.

Julkaistu10.8.2022