Siirry sisältöön

UNICEF valmistautuu koronarokotejakeluun köyhimmissä maissa - 40 miljoonaa rokoteannosta hyväksytty hätäapukäyttöön

Maailman köyhimmät maat ovat askeleen lähempänä koronarokotusten aloittamista. Kansainvälinen rokoteyhteistyöliittouma COVAX on hankkinut 40 miljoonaa rokoteannosta, jotka on hyväksytty hätäapukäyttöön. UNICEF valmistautuu aloittamaan koronarokotejakelun yli 80:een matalan tulotason maahan.

Uutinen
Intiassa harjoitellaan jo! Terveystyöntekijä kantaa "rokotteita" pakkasesta rokotuspisteeseen koronarokoteharjoituksessa, joka järjestettiin tammikuun alussa GanghiNagarin rokotuspisteessä Intian Madya Pradeshin osavaltiossa. Kuivaharjoituksia on järjestetty eri puolilla Intiaa. Kuva: © UNICEF/UN0391977/Faruqui

UNICEF pyrkii aloittamaan koronarokotteiden jakelun lähiaikoina. Kansainvälistä rokoteyhteistyötä toteuttava COVAX, jonka kumppanina UNICEF toimii, on allekirjoittanut rokotevalmistaja Pfizer-BioNTechin kanssa ennakkohankintasopimuksen 40 miljoonasta koronarokoteannoksesta Maailman terveysjärjestö WHO on hyväksynyt Pfizerin rokotteen hätäapukäyttöön.

Rokotesopimuksen myötä
UNICEF aloittaa koronarokotukset

Koronapandemia on mullistanut maailman haavoittuvimmissa maissa asuvien ihmisten elämän. Kun rokotesopimus toteutuu, he ovat askeleen lähempänä ongelmanratkaisua. UNICEF vastaa rokotuskampanjoiden käytännön toteutuksesta ja jakaa rokotteita Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeiden mukaan.

Myös Oxford-Astra Zenecan koronarokote odottaa Maailman terveysjärjestön hyväksyntää hätäapukäyttöön. Aiemmin solmitun sopimuksen mukaisesti COVAX saa käyttöönsä 100 miljoonaa annosta Astra Zenecan rokotetta. Näistä suurin osa on korvamerkitty käytettäväksi vuoden alkupuoliskolla COVAX-mekanismin köyhimmissä maissa.

– Maailmanlaajuinen tuki ja sitoutuminen rokoteyhteistyöhön osoittavat, miten paljon voidaan saavuttaa, kun kaikki – maiden hallitukset, järjestöt, lääkeyritykset, yksityiset toimijat ja YK – yhdistävät voimansa yhteistyöhön, UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore toteaa.

UNICEF toimittaa koronarokotteet
82 köyhään maahan

UNICEF pystyy kuljettamaan jopa 850 tonnia rokotteita kuukaudessa. COVAXin rokoteyhteistyö tavoittaa tällä hetkellä yli 80 prosenttia maailman ihmisistä, ja siihen kuuluu yhteensä 192 maata. UNICEF vastaa rokotteiden toimituksista 82:een matalan tulotason maahan.

Rokotejakelun lisäksi UNICEF toimittaa mm. rokotusvälineitä, kehittää kylmäketjuja ja logistiikkaa, kouluttaa terveydenhoitohenkilöstöä ja rakentaa luottamusta rokotteisiin. UNICEF myös auttaa valtioita koronarokotestrategioiden toteutuksessa.

UNICEF on ainoa organisaatio maailmassa, joka pystyy toteuttamaan tämän. Järjestöllä on kokemusta, osaamista ja verkostot, sillä se rokottaa vuosittain lähes puolet maailman lapsista. Nyt tuota osaamista käytetään myös aikuisten hyväksi.

COVAX perustettiin varmistamaan, että köyhimmätkin maat saavat niille kuuluvan osuutensa koronarokotteista. Rokotuksilla on kiire. UNICEF arvioi, että koronakriisin vaikutukset ruoansaantiin ja terveydenhuoltoon maailman 118 köyhimmässä maassa voivat johtaa 1,2 miljoonaan alle viisivuotiaan lapsen kuolemaan vain kuudessa kuukaudessa.


Kaksi miljardia rokotetta vuonna 2021

  • UNICEFin tavoitteena on toimittaa kaksi miljardia rokoteannosta vuoden 2021 aikana. Näillä on tarkoitus rokottaa 20% COVAX-maiden väestöstä - riskiryhmät ja terveydenhoitohenkilöstö. Rokotukset jatkuvat ensi vuonna.
  • Työnjako on seuraava: UNICEF ja yleisamerikkalainen terveysjärjestö PAHO toteuttavat tahoillaan COVAXin rokotejakelua yhteistyössä Maailman terveysjärjestön ja rokoteallianssi GAVIn kanssa. GAVI, Maailman terveysjärjestö ja epidemiavalmiuteen keskittyvä CEPI puolestaan vastaavat COVAXin työstä.
  • COVAXin rokotetyö on osa neliosaista Act-Accelerator- eli ActA-yhteistyötä, joka tähtää pandemian akuutin vaiheen lopettamiseen.
  • UNICEF toimeenpanee jatkuvasti rokotekampanjoita maailman vaikeimmin saavutettavilla alueilla. Järjestö toimittaa rokotteet 45 prosentille maailman alle viisivuotiaista lapsista.
  • Lastenjärjestön ammattitaitoa rokotteiden suurimpana toimittajana tarvitaan nyt tämän kriisin hoitoon. Koronarokotekampanja on tähänastisista laajin ja ensimmäinen, joka on suunnattu aikuisille.

Lue UNICEFin kansainvälisiltä sivuilta lisää koronaviruksesta ja –rokotteesta: https://www.unicef.org/coronavirus/covax#learn-more

Kansainvälinen tiedote tässä linkissä: https://www.unicef.org/press-releases/covax-announces-new-agreement-plans-first-deliveries

Julkaistu26.1.2021