Siirry sisältöön

Nyt se alkaa - bhutanilaiset, perulaiset ja ukrainalaiset saavat UNICEFin toimittamat koronarokotteet ensimmäisten joukossa - yhteensä 18 maan rokotukset alkavat

UNICEF pääsee aloittamaan ensimmäiset koronarokotetoimitukset. Ensimmäinen toimituskierros vie 1,2 miljoonaa rokoteannosta 18 maahan Afrikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Euroopassa.

Uutinen
Rokotustuuletus. Sairaanhoitaja Jalpa Gandhi sai koronarokotteen Asarvan sairaalassa Intian Ahmedabadissa. Intiassa rokotukset ovat jo alkaneet. Kuten Suomessa, terveydenhuoltohenkilökunta rokotetaan ensimmäisenä koronaa vastaan. Kuva: © UNICEF/UN0400704/Panjwani

Ensimmäinen erä COVAX-yhteistyön alla jaettavista hätäapukäyttöön hyväksytyistä koronarokotteista on saanut toimituspäätöksen. UNICEF jakaa 1,2 miljoonaa Pfizer-BioNTechin rokoteannosta 18 maahan alkukevään aikana. Maat ovat Bhutan, Bolivia, Bosnia ja Hertsegovina, El Salvador, Etelä-Afrikka, Filippiinit, Georgia, Länsiranta ja Gaza, Malediivit, Moldova, Mongolia, Kap Verde, Kolumbia, Korean tasavalta, Peru, Ruanda, Tunisia ja Ukraina.

Toimitusjärjestys perustuu suosituksiin, joita maailman terveysjärjestö WHO ja UNICEF ovat antaneet osana kansainvälistä arviointikomiteaa. Arvioinnissa on painotettu rokottamisen vaikutuksia maiden kansanterveyteen sekä maiden valmiustasoa toteuttaa katkeamaton kylmäketju. Keskeistä oli myös arvioida terveydenhuollon työntekijöiden altistumisen riskiä, jonka vähentämiseen ensimmäisellä jakelukierroksella erityisesti tähdätään. Lopullisen päätöksen toimitusjärjestyksestä on tehnyt WHO.

UNICEF
täysvalmiudessa

UNICEF on valmiina aloittamaan ensimmäisen toimituskierroksen toteutuksen. COVAX on hankkinut yhteensä 40 miljoonaa Pfizer-BioNTech- rokoteannosta ja suuremman toimitusoperaation odotetaan alkavan vielä kevään aikana. Puoli miljardia ruiskua suojalaatikkoineen odottavat jo valmiina logistiikkakeskuksissa. Logistiikka ja kuljetusten sujuminen on varmistettu tekemällä sopimuksia lentoyhtiöiden ja muiden kuljetuspartnereiden kanssa.

Lisäksi UNICEF tukee valtioiden valmiutta ottaa vastaan rokotteet. Tämä työ on jo monin paikoin alkanut, UNICEF toimittaa esimerkiksi Bosniaan ja Hertsegovinaan kahdeksan kylmäkaappia, joissa voi säilöä rokotteita, jotka vaativat 80° Celsius-asteen lämpötilan.


Uusi toimitussopimus Serum Institute of Indian kanssa nostaa rokoteannosmäärät jo yli miljardiin

COVAX on tehnyt pitkäaikaissopimuksen the Serum Institute of Indian kanssa Astrazenecan ja Novavaxin koronarokotteiden toimittamisesta. Sopimus mahdollistaa jopa 1,1 miljardin rokoteannoksen toimituksen sataan matala- ja keskimatalatuloiseen maahan noin 2,5 euron annoshinnalla.

Astrazenecan ja Novavaxin rokotteet odottavat WHO:n hätäapurokotehyväksyntää. UNICEF arvioi rokotetoimituksen alkavan seuraavien kuukausien aikana.


Gavin tiedote COVAXin toimitusennusteesta: COVAX publishes first interim distribution forecast | Gavi, the Vaccine Alliance

Lue lisää COVAXin koronarokotteiden toimitusennusteesta: COVAX Supply Forecast.pdf (gavi.org)

Julkaistu5.2.2021