Siirry sisältöön

Näin rokotusoperaatio etenee

Toimitamme tänä vuonna yli 2 miljardia koronarokotetta maihin, jotka uhkaavat jäädä muuten ilman.

Uutinen
UNICEFin varastotyöntekijä iloitsee ensimmäisen koronarokote-erän saapumista Etelä-Sudaniin.

UNICEF johtaa koronarokotteiden hankintaa ja toimituksia yli 80 maahan COVAX-rokoteyhteistyön osana. Tämän lisäksi UNICEF tukee rokotteiden hankintaa ja toimituksia yhteensä 190 maahan. COVAX-järjestelmä luotiin varmistamaan, että myös köyhimmät maat saavat koronarokotteista oikeudenmukaiseosansa. Kyseessä on maailmanhistorian suurin ja nopein rokoteoperaatio.  

Kun suojelemme eturivin terveystyöntekijöitä, opettajia ja haavoittuvaisessa asemassa olevia ihmisiä, suojelemme myös lapsia. 

Infograafi kuvaa, mitä UNICEF tekee koronarokoteoperaatiossa.  


Huom. Infograafi on pelkistetty esitys UNICEFin tehtävistä koronarokoteoperaation hankinnoissa, toimituksissa ja maastrategioiden tukemisessa. Tehtävät saattavat muuttua operaation edetessä. Jokainen maa vastaa itse omasta rokotusstrategiastaan. 

 

1 Markkinoiden kartoitus ja kysynnän arviointi 

UNICEF seuraa koronarokotteiden kehitystä ja markkinoita sekä arvioi kysyntää. Rokotteet ovat vain osa operaatiota: UNICEF varmistaa myös, että operaation toteutusta varten on alusta loppuun toimiva kylmäketju sekä tarvittava määrä injektioruiskuja, hoitohenkilöstön suojavarusteita ja turvalaatikoita säilytykseen.  

2 Rokotteiden hankinta

Koronarokotteiden ostoa varten tarvitaan pitkäaikainen hankintasopimus. Ennen kuin UNICEF voi toimittaa rokotteet maailmalle, niiden täytyy olla Maailman terveysjärjestön hyväksymiä ja niitä on tuotettava riittävästi.  

Ruiskujen ja tarvikkeiden hankinta ja varastointi 

UNICEF vastaa rokotusoperaation käytännön varustelusta jääkaapeista jätehuoltoon. UNICEF ostaa muun muassa miljardi injektioruiskua ja 10 miljoona turvalaatikkoa vuonna 2021. Suojavarusteita on hankittu yli 150 miljoonalla eurolla. Rokotusvälineiden toimitus ajoitetaan niin, että kampanjat voivat alkaa heti rokotteiden saavuttua. 

Rokotteiden aitouden ja jäljitettävyyden varmistaminen

Kun rokotteet lähtevät valmistajilta, niiden koko matka perille kohteisiinsa voidaan jäljittää. Rokotekampanjan turvallisuuden takaamiseksi rokotteissa on viivakoodit, joiden avulla UNICEF seuraa niiden kulkua myös maiden sisällä 

5 Rokotteiden kuljetus ja toimitus perille 

UNICEF vastaa maailmanhistorian tähän asti suurimman ja nopeimmin etenevän rokoteoperaation hankintaketjuista ja logistiikasta. Tätä varten UNICEF on solminut kuljetussopimuksia useiden lento- ja logistiikkayhtiöiden kanssa. 

6 Maiden tukeminen rokotteiden saavuttua 

Maahan saavuttuaan rokotteet siirtyvät hallitusten vastuulle. UNICEF tukee ja ohjaa yhdessä WHO:n kanssa paikallisviranomaisia rokotteiden kuljetuksessa ja säilytyksessä, jotta rokotteet pysyvät tehokkaina ja turvallisina. 

7 Rokotusten valmistelun ja toteutuksen tukeminen 

Joka maalla on oma rokotusstrategiansa. UNICEF auttaa strategioiden suunnittelussa ja tarjoaa koulutusta terveydenhoitohenkilöstölle ja muille rokotusten toimeenpanoon osallistuville toimijoille. Muiden varusteiden lisäksi UNICEF on toimittanut yli 84 000 jääkaappia rokotteiden säilytykseen. 

8 Tiedotus ja luottamuksen rakentaminen rokotteisiin 

Rokotuskampanja onnistuu, kun ihmisillä on rokotteista oikeaa tietoa. UNICEF työskentelee yhdessä terveydenhoidon ammattilaisten, paikallisten järjestöjen ja vaikuttajien kanssa vahvistaakseen luottamusta rokotteisiin ja hillitäkseen väärän tiedon leviämistä. UNICEFin kaikille avoimen Covid-19 Vaccine Market Dashboardin kautta jokainen voi tutkia rokotetoimitusten etenemistä. 

9 Jälkien siivous

Terveydenhuollon jätteet on käsiteltävä turvallisesti. UNICEF on laatinut maille jätehuollon ohjeet ja toimittanut turvalaatikoita. Näin rokoteoperaatiosta ei koidu haittaa ympäristölle. 

 

Lahjoita, tehdään yhdessä historiaa »

Julkaistu22.4.2021