Siirry sisältöön

Moottoripyörällä maailman syrjäisimpiin kolkkiin – Tältä näyttää rokottajan työpäivä Malissa

Malilainen Adama Traoré kuljettaa moottoripyörällään rokotteet sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Artikkeli
Adama Traoré toimittaa rokotteita moottoripyörällä syrjäseuduille.

Adama Traorélla on vaativa työ. Hän on työskennellyt rokottajana Sadiolan terveysklinikalla Kayesin maakunnassa yli kymmenen vuotta. Vaativaksi työn tekee se, että kaikki asiakkaat eivät suinkaan tule terveysasemalle rokotettaviksi vaan rokotteet täytyy viedä lasten luo. Adama on vastuussa rokotteiden kuljettamisesta maan syrjäisimpiin kolkkiin.

Kayesin maakunnassa vain 41 prosenttia lapsista saa kaikki tarvittavat rokotteet. Lasten rokotusohjelmasta vastaa Malin terveysministeriö. UNICEF ja paikalliset kumppanit tukevat ohjelmaa, jotta kaikki lapset saisivat elintärkeät pistokset.

Tänään Adama on lähdössä rokottamaan lapsia Massakan kultakaivosalueelle. Siellä asuu parituhatta työntekijää eikä alueella ole yhtäkään terveysasemaa.

•	Kobokotossoun terveysasemalla on UNICEFin tuella hankittu, aurinkoenergialla toimiva jääkaappi, jossa rokotteita voidaan säilyttää oikeassa lämpötilassa. Adama pakkaa rokotteet kylmälaukkuun ennen matkalle lähtöä.

Kello 7.30: Adama hyppää moottoripyöränsä selkään ja aloittaa pitkän matkan aavikkomaisen alueen halki. Ensiksi hän ajaa 60 kilometriä Kobokotossoun terveysasemalle. Siellä on UNICEFin tuella hankittu, aurinkoenergialla toimiva jääkaappi, jossa rokotteita voidaan säilyttää oikeassa lämpötilassa. Adama pakkaa rokotteet huolellisesti erityiseen rokotekylmälaukkuun.

 – Ennen lähtöä tarkistan vielä, että kaikki tarvittavat rokotteet ovat varmasti mukana: hinkuyskä, tuberkuloosi, jäykkäkouristus, polio, tuhkarokko, kurkkumätä, hepatiitti, ripuli, keuhkokuume, keltakuume ja aivokalvontulehdus. Kaikkia näitä rokotteita saatan tarvita. Rokote voi pelastaa lapsen hengen, Adama sanoo.

Hän nappaa mukaansa vielä rokotetodistukset, kiinnittää kylmälaukun tiukasti moottoripyöränsä tarakalle ja lähtee matkaan.

•	Adama ajaa tuntikausia aavikkomaisen alueen halki viedäkseen rokotteet Malin syrjäseutujen lapsille.

Kello 8.30: Aurinko on armoton, ja lämpötila on kohonnut 40 asteeseen. Massakan kultakaivoksille on vielä 50 kilometriä matkaa. Matka on täynnä vaaroja: tie on huonossa kunnossa, ja syrjäseudulla on hankala saada apua, jos moottoripyörä hajoaa kesken matkan. Adama puristaa tiukasti moottoripyörän kahvoista. Hän tietää kuljettavansa kallisarvoista lastia.

 – Kun olin lapsi, eräs naapurin lapsi sairastui. Hänen kehonsa oli täynnä pilkkuja, silmät olivat punaiset, ja hänelle nousi korkea kuume. Se oli tuhkarokko. Lapsen vanhemmilla ei ollut varaa viedä häntä sairaalaan, ja viikon kuluttua hän oli todella huonossa kunnossa. Silloin eräs naapuri heltyi auttamaan ja vei pojan sairaalaan. Poika onneksi toipui. Tämän pojan veli oli kuollut samaan tautiin pari vuotta aiemmin. Tämä on tärkein syy siihen, miksi minusta tuli rokottaja, Adama kertoo.

•	Malin lasten rokotusohjelmasta vastaa maan terveysministeriö. UNICEF ja paikalliset kumppanit tukevat ohjelmaa.

Kello 10.30: Kahden tunnin hikisen ajourakan jälkeen Adama saapuu vihdoin kultakaivoksille lähelle Senegalin rajaa. Adama on väsynyt, mutta ilahtuu nähdessään lapset, jotka ryntäävät tervehtimään miestä.

Massakan kultakaivoksen kupeessa asuu yli 2 000 ihmistä, joista suuri osa on töissä kaivoksilla. Alueella ei ole kummoisia peruspalveluita, ei terveysasemaa eikä koulua lapsille. Kaivoksilla työskentelevien perheiden lapset päätyvät usein kaivostöihin eivätkä välttämättä pääse enää kouluun. Heiltä puuttuvat kaikki perusoikeudet koulutuksesta terveydenhuoltoon.

Lapset ja äidit ympäröivät Adamanin. Kaikilla on asiaa ja kysymyksiä. Huolestuneen näköinen äiti ryntää Adamanin luo.

 –  Lapseni on kuusi kuukautta vanha eikä häntä ole koskaan rokotettu. Olen huolissani. Kuulin, että kolmella senegalilaisella nuorella oli tuhkarokko. Minulle sanottiin, että jos en rokota lastani, hän saattaa saada taudin ja kuolla.

Adama kuuntelee ja ryhtyy toimiin. Hän avaa rokotesalkkunsa ja aloittaa urakan. Hän kirjaa ylös kaikki rokotuksen saaneet lapset ja tekee vielä suunnitelman siitä, ketkä lapset rokotetaan seuraavalla kerralla.

 – Adama tekee hienoa työtä. Täällä kaivoksilla etsitään kultaa iltamyöhään saakka. Työpäivät ovat todella pitkiä eikä vanhemmilla ole mahdollisuutta rokottaa lapsia. Ilman tätä liikkuvaa rokotepalvelua moni lapsi jäisi ilman rokotetta, Massakaman kyläpäällikkö sanoo.

Kotiinpaluun aika.

Kello 14.00: Adaman rokotesalkku on tyhjä, ja kaikki rokotteet on annettu. Adama pakkaa tavaransa ja sanoo palaavansa ensi viikolla jatkamaan rokotuksia. Hän polkaisee moottoripyöränsä käyntiin ja kiirehtii matkaan ehtiäkseen kotiin ennen pimeän tuloa.

Adaman, UNICEFin, Malin terveysministeriön ja paikallisten kumppaneiden ansiosta moni lapsi on tänään saanut elintärkeän rokotteen.

Lahjoita, tehdään yhdessä historiaa »


Teksti: Fatou Diagne / UNICEF Australia

Käännös: Laura Meriläinen

Julkaistu16.4.2021